Na některá místa Národního parku Šumava přijelo až o třetinu méně lidí než vloni

13. září 2021 17:10, aktualizováno

Letošní letní sezonu si provozovatelé turistických cílů většinou chválí. A to i přes to, že návštěvnost byla o něco nižší než v loňském roce, který byl rekordní.

Návštěvnické centrum v Srní s výběhem vlků stejně jako podobné zařízení ve Kvildě s výběhem jelenů a rysů patří k hojně navštěvovaným místům Šumavy. „V Srní u vlků byla návštěvnost v červenci a v srpnu kolem 25 tisíc za jeden měsíc. V návštěvnickém centru na Kvildě se návštěvnost pohybuje okolo patnácti tisíc měsíčně. Ta návštěvnost je ale nižší než v roce 2020 a dokonce i nižší než v roce 2019,“ uvedl mluvčí Národního parku Šumava Jan Dvořák.

To samé platí i pro informační střediska a další místa na Šumavě. „Návštěvnost je u některých zařízení až o třetinu menší. Dá se to ale předpokládat, protože informační střediska jsou vnitřní prostory, a tak lidé možná stále mají určitý blok chodit do vnitřních prostor a raději si užívají venkovní přírody,“ doplnil Jan Dvořák.

Návštěvníků na Šumavě ubylo. Jsou ale výjimky

Při určování návštěvnosti v terénu vychází Správa NP Šumava z dat automatických sčítačů, z odhadů strážců parku a taky z dat svých infocenter. A právě podle těchto údajů ubyli letos návštěvníci i přímo v přírodě. I když najdou se výjimky.

„Jsou místa, která jsou například, co se týče návštěvnosti, zhruba na stejné úrovni jako v loňském roce. To je příklad Plešného jezera, kde návštěvnost vystřelila o třetinu výš než v roce 2019. A tu hladinu si aktuálně drží stále. Co se týče jiných míst, je pokles zhruba o deset až třicet procent,“ vysvětlil Jan Dvořák.

Vodáci si ale letos přišli na své

Za nižší návštěvností Šumavy je podle mluvčího parku mimo jiné i to, že lidé letos více cestovali do zahraničí a taky deštivé počasí. Právě díky němu se ale letošní rok na Šumavě v jedné oblasti zapíše jako rekordní. „Předpokládáme, že velmi úspěšné bude letos splouvání Vltavy, protože od 1. června, kdy jsme začali splouvat, tak nebyl jediný den, kdy by byla hladina vody pod 50 centimetrů. Dokonce je tam rekordní počet dnů kdy byla nad 61 centimetrů a vodáci tak nemuseli splouvat s průvodci. Čili v tomto ohledu bude vodácká sezona na Teplé Vltavě jedinečná. To ještě nikdy nebylo,“ doplnil Jan Dvořák.

Například v roce 2019 nesměli vodáci kvůli nízkému stavu hladiny, splouvat Teplou Vltavu téměř osmdesát dní.

autoři: Jitka Englová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio