Na některých silnicích I. třídy se začalo platit mýto. Mimo placené úseky se čeká nárůst dopravy

3. leden 2020 06:35

V Česku přibylo zpoplatněných silnic. Od 1. ledna platí kamiony mýto na řadě silnic první třídy. Nově zpoplatněno je skoro 900 kilometrů tahů určených převážně k dálkové přepravě. V Plzeňském kraji je nově povinnost platit mýto na silnici z Plzně do Českých Budějovic a z Folmavy do Plzně. Některé obce v okolí se bojí, že kamiony budou jezdit přes ně.

Silnice Plzeň – Písek nebo Folmava – Plzeň zpoplatněné jsou. Silnice Klatovy – Plzeň ale zůstala bez mýtného. Klatovy nebo Přeštice se obávají, že kamiony se přesunou právě na silnici I/27 a na další krajské silnice druhých a třetích tříd. Tedy, že využijí cestu z Plzně do Přeštic a do Klatov, dál do Kdyně a na hraniční přechod Všeruby – Eschlkam.

V tuto chvíli je předčasné hodnotit, zda se tato změna projevila. Asi jsou ještě hodně dovolené, řekl včera starosta Přeštic Karel Naxera. Hodnotit změnu v prvních dnech si netroufl dnes ani starosta městysu Všeruby Václav Bernard. Změna se podle něj může projevit až v dalších dnech a týdnech.

Přešticemi projede až 1700 nákladních aut denně

Přeštice leží na hlavním tahu a čekají na obchvat. Doprava je tam intenzivní. Nákladní auta ve městě počítal stát v roce 2016. Město pak udělalo průzkum v listopadu 2019. Zjistilo se, že po silnici 27 na Přešticku projede ve všední den 1500–1700 nákladních aut. „Čísla ukázala, že na všech komunikacích, které Přešticemi prochází, došlo k navýšení dopravy o 15–30 procent,“ potvrdil Karel Naxera.

Silnice I. třídy, na kterých budou od ledna 2020 kamiony platit mýto. Nově zpoplatněné úseky jsou vyznačeny žlutě

Město Přeštice se bojí, že pokud by se sem kamiony přesunuly, dopravní situace by se ještě zhoršila. Na konci letošního roku chce tedy udělat další průzkum a zjistit, jestli doprava narostla. Tato čísla by pak mohla být podkladem pro další jednání. Přeštice vnímají i další problém, je to silnice II. třídy z Nepomuku do Přeštic, kde kamionová doprava také narostla a je to rovněž úniková cesta kamionů ze zpoplatněného úseku z jižních Čech. Město bude proto usilovat, aby na této silnici byla zakázaná tranzitní doprava. Zakázat značkou tranzitní dopravu chtějí také Všeruby na Domažlicku.

Pokud se podaří ve Sněmovně prosadit novelu zákona, mohl by zákaz tranzitní dopravy po silnicích II. a III. tříd platit v budoucnu v celé republice.

autoři: Lukáš Milota , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio