Na některých školách v Plzeňském kraji se znovu učí distančně

Kvůli šíření nemoci covid 19 muselo od začátku školního roku v Plzeňském kraji do karantény nebo izolace zhruba 900 dětí ze základních a středních škol. Spolu s nimi také 11 pedagogů. Vyplývá to z údajů Krajské hygienické stanice Plzeňského kraje. Kvůli tomu se na některých školách znovu učí distančně.

Na dálku se učí například na Základní škole v Tolstého ulici v Klatovech. Týká se to čtyř tříd, dvou z prvního a dvou z druhého stupně. Přechod na distanční výuku tu žádný problém nedělal. „Přejít na distanční výuku se dá v podstatě ze dne na den. Týmy jsou připravené a děti už to umí. Jiná otázka je dlouhočasovost distanční výuky. Ale já věřím, že pokud to zůstane tak, jak je to v současné době, tedy že distanční výuka hrozí ve třídě jen po dobu karantény, tak by to zvládnout šlo bez toho, aby vznikla nějaká velká mezera v plnění školních vzdělávacích programů,“ řekl ředitel školy Vítězslav Šklebený.

Nejhůř postiženou školou v Plzeňském kraji od začátku září byla 15. základní škola v Plzni. „Samozřejmě to bylo velké překvapení, protože během dvou týdnů nám napadalo do karantény 20 tříd, téměř 400 žáků. Vzhledem k tomu, že v osmých a devátých třídách už bylo několik dětí proočkováno nebo prodělaly covid a byly v ochranné lhůtě do 180 dnů, nezbývalo než začít hybridní výuku. Učitelé normálně učili prezenčně žáky ve třídě a zároveň se hodina přenášela online dětem v karanténě,“ potvrdila ředitelka Soňa Pavelková s tím, že dnes se do školy vrátily z karantény poslední tři třídy.

„Co se týká karantén a izolací, k dnešnímu dni řešíme zhruba 30 školských zařízení. Není to naštěstí tak, že bychom měli jedno ohnisko. Nárůst je, ale pozvolný. Zvládáme trasovat i přijímat opatření a doufáme, že to vydrží,“ zhodnotil ředitel Krajské hygienické stanice v Plzni Michal Bartoš.

Od začátku září poslali hygienici v Plzeňském kraji do karantény nebo izolace zhruba 900 žáků a 11 učitelů.

autoři: Martina Klímová , Jitka Englová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio