Na nové výstavě v horažďovickém muzeu uvidí návštěvníci i předměty od místních lidí

24. duben 2018

Muzeum v Horažďovicích na Klatovsku pokračuje v akcích z cyklu Konec války a život v nové republice. Po sérii přednášek teď připravuje rozsáhlou výstavu, mimo jiné i z předmětů, které letos k tomuto tématu darovali nebo půjčili sami návštěvníci.

Vedení muzea na expozici získalo významný grant z ministerstva kultury. Předmětů z tohoto období ale mělo málo. Od toho, že se teď na nové výstavě budou podílet i obyvatelé, si navíc slibuje, že díky nim dostane výstava regionální rozměr a do muzea přiláká víc místních lidí.

„Dostaly se nám do sbírek v rámci První republiky nádherné věci. Například různé výšivky, které se dříve dávaly do kuchyně, sekáček na maso, krásné formy na bábovku a mnoho dalších. My jsme měli přednášku o uměleckém řemesle za první republiky a právě jedna posluchačka zahlédla český porcelán, který má doma, a který se rozhodla, že nám daruje,“ řekla vedoucí muzea Barbora Freund.

Výstavu doprovází plakát, na kterém je Vojtěch Netáhlo, což byl místní strážmistr, který zároveň vybubnovával vyhlášky. „My jsme se rozhodli, že to bude taková naše ústřední postava, protože ty vyhlášky provázely celou válku a všechna vyhlášení, která v průběhu přicházela. Ať už se to týkalo odvodu vojáků, potravinových lístků a podobně,“ uvedla Barbora Freund.

K realizaci výstavy pomohl grant z ministerstva kultury

„Když jsme rozjeli projekt „Konec války a život v nové republice“ podali jsme žádost na realizaci výstavy, která měla být k tomuto tématu a byla nám přiklepnuta dotace téměř 160 tisíc korun. Chopili jsme se tedy šance a rozjeli to ve velkém. Vzniká tady sádrokartonová paneláž, a bude tu studené galerijní osvětlení, které neničí vystavené předměty.  Výstavu zahajuje strážmistr Netáhlo s vyhlášením války, a dál bude pokračovat válečná část. Potom se to přesune do lomu, kde opět Netáhlo vyhlásí tentokrát vznik republiky. Tam budou ukázané prvotní věci, se kterými se nová republika musela vyrovnat. Druhá část výstavy je věnovaná životu a končí rokem 1938, kdy byla vyhlášená mobilizace a vše spěje k další válce,“ popsala Barbora Freund.

Vernisáž výstavy bude v muzeu v Horažďovicích 2. června.

autoři: en , jik
Spustit audio