Na novou naučnou stezku Klejnot na Nepomucku si přibalte hrací kostky a figurky

17. listopad 2020 12:15

Člověče nezlob se, dámu či šachy si mohou návštěvníci zahrát na nové naučné stezce Klejnot nedaleko Nepomuku. Stezkou provádí panely s tajemnými pověstmi a soutěžními otázkami.

Celá stezka je pojatá ve formě pověstí, které jsou svázány s Nepomuckem. Na prvním zastavení se vypráví pověst o Vendelínovi a o hadech se zlatými korunkami. Pokud si návštěvníci přinesou figurky, mohou si zahrát například Člověče nezlob se.

Jméno stezka nese podle malebného rybníku

Stezka vede kolem soustavy rybníků. „Hlavním rybníkem, podle kterého se stezka jmenuje, je rybník Klejnot, který se nachází u zastavení číslo dva,“ řekl Pavel Motejzík, vedoucí oddělení kultury a památkové péče v Nepomuku. Jméno rybník získal podle své malebnosti. Je klenotem v celé této oblasti.

Na jedné ze zastávek se nachází také dendrofon, který funguje tak, že se do zavěšených prkének z různých dřevin bouchá paličkou a zkouší se zvuky dřeva. Oblíbenou atrakcí jsou také sochy veverky, sovy, lišáka a dalších zvířátek.

Na 4,5 km dlouhé naučné stezce se nachází šest zastavení. „S malými dětmi je tedy potřeba počítat s tím, že tak 2,5 hodiny potrvá stezku projít,“ dodal Pavel Motejzík. Zájemci si mohou projít také tzv. semenný sad ze 70. let, kde se pěstují kultivary borovice a modřínu a ze stezky se dá vydat také na hrad Potštejn.

autoři: Jan Markup , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio