Na PCR testy se stojí fronty. Klatovsko není výjimkou

25. leden 2022 19:38, aktualizováno

Poptávka po PCR testech na Covid 19 roste. Důvodem je šířící se varianta koronaviru Omikron a také povinné testování ve firmách.

Testovací místo v Klatovech

Už týden platí povinné testování ve firmách, někteří zaměstnanci pak potřebují kontrolní PCR testy a rezervační systémy testovacích míst se tak rychle plní. Tam, kde není předchozí registrace nutná, se zase tvoří fronty. Jako třeba v Klatovech u testovacího místa v Domě dětí a mládeže. „Chodí hodně lidí, v testovacím místě v Alžbětíně to není tak hrozné, ale v Klatovech když ráno kolegyně otevírají, už je ve frontě kolem 50 lidí,“ potvrdila vedoucí testovacího centra Marcela Pávová z firmy Scimed Biotechnologies.

Testovací místo v Klatovech u Domu dětí a mládeže funguje bez předchozí registrace každý den odpoledne kromě soboty. „To, že se lidé nemusí předem registrovat, může být výhoda, ale musí počítat s frontou, také výsledky nejsou do 24 hodin, garantujeme výsledky do 48 hodin,“ uvedla Pávová. „Naše laboratoř dokoupila druhý stroj na vyhodnocování PCR testů, lidé ale musí počítat s tím, že laboratoře v celé republice jsou přetížené,“ dodala.

Pokud nemůžete přijít, zrušte rezervaci

V Klatovech se testuje také v nemocnici, registrační systém tam ale nejbližší volný termín nabízí na čtvrtek. „Navyšovali jsme kapacity a domníváme se, že jsou dostatečné, každý zájemce o preventivní PCR testy najde volný termín během dvou nebo tří dnů,“ uvedl mluvčí nemocnice Jiří Kokoška. „Pokud se ale jedná o žáky, kteří měli pozitivní antigenní test ve škole, tak ty zpravidla otestujeme do druhého dne,“ upřesnil.

Při rezervování termínu PCR testu je dobré se dívat opakovaně, lidé totiž často termíny ruší. To jsou ovšem ti svědomitější. „Stávalo se nám, že systém byl plný, ale pak třeba deset lidí nepřišlo, bylo by dobré, aby lidé v případě, že se nemohou dostavit, svůj termín zrušili a uvolnili tak místo ostatním,“ řekl ředitel klatovského Červeného kříže Jiří Böhm. V sídle Červeného kříže v Klatovech se nyní netestuje, podle Böhma spolupráce s testovací firmou nebyla dobrá a v současné době se vyjednává spolupráce s Klatovskou nemocnicí.

Nové odběrové místo je nově k dispozici třeba v Domažlicích, od pátku je tu otevřená mobilní buňka na parkovišti u zimního stadionu, lidé sem mohou přicházet každý všední den bez registrace.

autoři: Jitka Englová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio