Na plzeňské náměstí dorazí vánoční strom

12. listopad 2019

Čtrnáct metrů vysoký smrk ztepilý ozdobí o letošních Vánocích plzeňské náměstí Republiky.  Dopoledne ještě stál v Plzni na Roudné, po 22. hodině bude umístěn na náměstí.

Loni byla plzeňským vánočním stromem douglaska tisolistá, letos to bude smrk ztepilý. I tentokrát půjde o strom ze soukromého pozemku. V Lochotínské ulici v Plzni na Roudné se začal kácet dnes dopoledne po 11. hodině. „Už v průběhu léta jsme požádali Plzeňany o tipy na vánoční strom. Sešlo se nám asi dvacet stromů, většina těch stromů ale neodpovídala velikostí nebo tvarem, nebo byly velmi pěkné, ale byly daleko od Plzně a my preferujeme stromy v Plzni,“ uvedl šéf plzeňských lesů Richard Havelka.

Pokácení tak velkého stromu se může zkomplikovat, třeba před 15 lety se strom poškodil a musel se kácet nový. „Úplně jednoduché to není nikdy, kácí se za pomoci jeřábní techniky. Dnes by to neměl být velký problém, celá akce od přípravy až po naložení na podvalníky je na dvě hodiny, ale to vlastní kácení trvá zhruba 20 minut,“ prozradil Havelka.

Strom bude mít nové ozdoby

Lochotínská ulice byla uzavřena, stromolezci pak strom uvázali, po pokácení ho jeřáb bezpečně uložil na podvalník. Na náměstí vjede strom večer kolem 22. hodiny a bude instalován do připravených okovů, to bude trvat asi hodinu a půl.

Instalace ozdob začne v pondělí 18. listopadu. Letos strom zazáří novými ozdobami, ty stály 700 tisíc korun a budou svítit modře. Slavnostní rozsvícení vánočního stromu se odehraje první adventní neděli, tedy 1. prosince v 18 hodin. Do 30. listopadu bude hotová výzdoba ulic kolem náměstí, Chodského náměstí, Americké i Klatovské třídy. Novinkou bude letos Vánoční tramvaj.

Strom padl během dvaceti minut.
autoři: Jan Markup , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio