Na pódiu musíte všechno převálcovat, jinak tam nemáte lézt, říká Marta Kubišová

10. leden 2017
Tandem

Zpěvačka Marta Kubišová se po prodělaném infarktu rozhodla, že ve svých pětasedmdesáti letech ukončí pěveckou kariéru. V roce 2017 by tedy měly proběhnout poslední koncerty. O přípravách i budoucích plánech si povídala s Janem Rosákem.

Marta Kubišová si prožila velké kariérní kotrmelce. V době normalizace patřila k pronásledovaným umělkyním a kvůli panujícímu režimu nemohla 20 let veřejně vystupovat. Vyrostla ale v morální ikonu a symbol sametové revoluce. Zastává heslo, že končit by se mělo na vrcholu, a tak na rok 2017 ohlásila poslední koncerty.

„Nerada bych vzbuzovala pocit soucitu v publiku, kdybych se na pódiu například nepatřičně pohybovala. Musíte tam totiž přijít a perlit a všecko převálcovat. A když na to nemáte, tak tam nemáte lézt. Alespoň mám pocit, že to tak má být.“

Po prodělaném infarktu Martu Kubišovou uklidnil pan profesor Neužil, protože jí doporučil, ať se do zpívání obuje. S oznámením posledních vystoupení se ovšem strhla vlna nabídek.

Čtěte také

„Na rok dopředu mám diář úplně nacpaný. Jak se proláklo, že už zpívám posledním rokem, mohla bych zpívat třikrát denně na různých koncích republiky. A najednou jsem si říkala, že to není možné, to je závazek, který si prostě nevezmu. A tak dcera trochu do mě vandruje a rozesílá divoce e-maily lidem, aby v nabídkách a naléhání zvolnili. Budu se snažit všechno uskutečnit, všechno odzpívat a odjezdit, ale někdy je mi u toho úzko. Nepočítala jsem třeba s takovou věcí jako viróza.“

A jaké má majitelka výrazného hlasu české hudební scény plány do budoucna? Všichni ji údajně říkají, že ji okolí stejně zaměstná.

Marta Kubišová, Jan Rosák

„Mně nehoří byt, ale doufám, že si ho dám dohromady. Potřebuju spoustu úprav, potřebuju si uklidit věci, jako je knihovna, jako jsou CD nebo archiv. Potřebuju na to čas, to nemůžete dělat do půlnoci, jít si lehnout a ráno jet na zájezd. To nejde. A vedle toho budu samozřejmě participovat na zvířátkách. A slíbila jsem Milanu Heinovi, že budu dělat spoluhostitelku pořadu Kdo židli má, bydlí na Českém rozhlasu Dvojce, pokud se bude dál vysílat.“

Poslechněte si celý rozhovor Jana Rosáka s Martou Kubišovou
autoři: Martin Čuřík , Jan Rosák
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.