Na pomezí sladkosti a kyselosti. Dobrota ze švestek od Danuše Novotné má snadný recept
Ke skvělému dezertu stačí málo, třeba hutný piškot, sladko-kyselé ovoce a drobenka navrch. Své o tom ví i Danuše Novotná z Roudnice nad Labem, která dobrotu ze švestek peče už přes 20 let.
- Ingredience na menší pekáček:
- 4 jablka
- 120 g cukru
- 3 velká vejce
- 180 g polohrubé mouky
- 1 kypřicí prášek do pečiva
- 60 g kakaa
- 120 g rozpuštěného másla
- Na ovoce:
- Asi 20 větších švestek nebo blum
- Na drobenku:
- 80 g moučkového cukru
- 100 g polohrubé mouky
- 80 g másla
Postup
Oloupeme jablka, nastrouháme je na struhadle nahrubo.
Do hrníčku rozklepneme vejce (žloutky i bílky dohromady), přisypeme cukr a šleháme necelých 5 minut.
Vzniklou směs nalijeme na nastrouhaná jablka a necháme 10 minut odpočinout a nasáknout.
Po 10 minutách přilejeme do směsi rozpuštěné máslo.
Mezitím si připravíme suchou směs z polohrubé mouky, kakaa a prášku do pečiva. Společně vše dobře promícháme kvůli prášku do pečiva.
Nakonec suchou směs po částech vmícháme do vaječno-máslové-jablkové pěny.
Hotové těsto následně nalijeme na plech vyložený pečicím papírem.
Na vrch těsta poklademe švestky nebo blumy. Protože jsou švestky měkké, můžeme dávat půlky. V případě blum vykládáme čtvrtkami. Pokud máme pocit, že jsou hodně tuhé, použijeme i menší kousky. Vykládáme zhusta, že těsto není téměř ani vidět.
Na závěr si uděláme drobenku. V misce rukama smícháme polohrubou mouku, moučkový cukr a máslo. Vzniklou posypku rozdrobíme na švestky nebo blumy ve velkém množství, protože ovoce drobenku nasaje.
Pečeme při teplotě 200 ℃ asi 30 až 45 minut.
Danuše Novotná
Švestkovou dobrotu peče už přes 20 let. Název tomuto koláči daly její děti, které ho milují. Paní Novotná dezert peče pro své děti i dnes a velmi ráda.
Pro nás připravila zeleninovou polévku se sýrovými knedlíčky, vepřové řízky a kapustové karbanátky. Měli jsme se královsky. Během pečení byl i čas posedět na krásně udržované zahradě.