Na pořádný výšlap zve Hornická stezka ve Stříbře

10. leden 2021 16:40, aktualizováno

Jednu z nejdelších turistických tras najdete u Stříbra. Jmenuje se Hornická, má celých 50 kilometrů a mapuje významná důlní díla.

Kdo má rád pořádný výšlap, pro toho máme tip na padesátikilometrovou naučnou stezku po důlních dílech na Stříbrsku. Stezka vede přes několik obcí a připravil ji hornicko-historický spolek ve Stříbře, jehož členem je také Karel Neuberger. „Původní Hornická stezka měla pět zastavení, my jsme ji kdysi rozšířili a teď má délku 50 kilometrů,“ uvedl.

Spolek chce zachovat dědictví regionu

Stříbrský rudní revír je nejstarším rudním revírem českého království. Stříbrné, olověné a zinkové rudy se zde dobývaly více jak 800 let. Hornicko-historický spolek působí od roku 2002, aby zachovával hmotné i duchovní doklady hornické činnosti ve Stříbře a jeho blízkém okolí.

Hlavním cílem pro hornický spolek však bylo také vybudování Hornického skanzenu s venkovní expozicí důlní techniky. V roce 2010 členové spolku dokončili sedm let trvající zpřístupňování Královské dědičné štoly Prokop v celkové délce 700 m, jedná se o jediné důlní dílo v Plzeňském kraji.

Na kole nebo pěšky

Právě Královskou štolu Prokop označil Karel Neuberger za nejzajímavější část stezky. „Dále je to spodní dlouhý tah ve Vranově nebo hlavní jámy - jáma 3 na vrchu Ronšperku, jáma 1 u silnice na Plzeň, jáma 2 vzadu v polích směrem na Jirnou, jáma Vojtěch a jáma Prokop, to jsou ta nejdůležitější zastavení,“ vyjmenoval.

Začátek trasy je Staré důlní dílo u zahradnictví, na jaře nebo v létě je ideální si to vyjet na kole, začátek trasy je sice složitější pro cyklisty, ale 50 kilometrů ujít pěšky není legrace,“ doporučil Neuberger. Doplnil, že trasa vede pře obce Stříbro, Vranov, Svinnou, Sytno, Milíkov, Kšice a Únehle.

autoři: Martina Sihelská , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Nejnovější zprávy

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.