Na realizaci dálničního přivaděče mezi Plzní a Klatovy pracují dělníci již několik měsíců

27. listopad 2020 08:45, aktualizováno

Kolem silnice z Plzně do Přeštic jsou nyní vykácené stromy a odhrnutá zemina z polí. Staví se tam nový čtyřproudový dálniční přivaděč. Ten nebude končit u Vysoké, ale bude o šest kilometrů delší.

Stavba dálničního přivaděče u Přeštic

Velmi frekventovaný tah I/27 z Plzně do Klatov se mění. Na úseku od skládky Vysoké k Přešticím se staví čtyřproudový dálniční přivaděč. Stavbu obklopují lesy a pole. „Na stavbě máme vykácenou mimolesní a lesní zeleň. Ve většině částí stavby máme skrytou ornici,“ sdělil Michal Bárta, asistent správce stavby z Ředitelství silnic a dálnic.

Vedle silnice roste stavba mostu. Již započaly zemní práce na většině částech trasy. „Začali jsme s překládkami inženýrských sítí, máme připravený plynovod a jedna překládka elektrického napětí by se měla dělat do konce roku,“ oznámil Michal Bárta. Stavba by neměla téměř vůbec omezit provoz na stávající silnici I/27. Provoz by se měl minimálně omezovat jen při případném napojení silnic.

Stavba dálničního přivaděče u Přeštic

Benzinová stanice u Chlumčan u tahu zůstane a bude v blízkosti mimoúrovňové křižovatky. Auta tak k ní budou přijíždět z pravé strany. Nová silnice za více než 900 milionů korun má být především bezpečnější než stávající a má také ulevit od aut dosud průjezdné Horní Lukavici. Silnice první třídy tak pojede mimo ni až před Přeštice, kde se napojí na stávající I/27.

Při stavbě se myslí na ochranu zvířat

Kolem cesty stojí bíle hradbičky, bariéry, které mají zabránit migraci obojživelníků, nacházejících se na území stavby. Tento způsob by měl zabránit, aby se obojživelníci nepřipletly do stavby. Myslí se také na mravence, kteří se na území nacházejí, jejichž mraveniště se budou přesouvat.

Po prodlouženém dálničním klatovském přivaděči z Vysoké až k Přešticím se první řidiči svezou v březnu roku 2024. Na tuto stavbu by měla poté navázat výstavba obchvatu Přeštic. Zřejmě příští rok by měla započítat také stavba obchvatu Klatov. Doba jízdy z plzně do Klatov by se tak měla díky těmto stavbám značně zrychlit.

autoři: Lukáš Milota , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio