Na retro výstavě v Telči zavzpomínáte na dovolenou pod stanem i fronty na časopis Burda

25. březen 2019
Česko – země neznámá

Pojďte si spolu s námi zavzpomínat na dobu, kdy jste byli mladí. Krásně nám v tom pomůže výstava otevřená v knihovně univerzitního centra v Telči na Vysočině. Jmenuje se Na vlně RETRO a najdeme na ní oblečení, věci denní potřeby, ale třeba i stylový nábytek nebo kuchyňské potřeby.

Pobočka Muzea Vysočiny v Telči sice musela opustit prostory na zámku. To ale neznamená, že než najde nové útočiště, nebude se nic dít. Opak je pravdou. S příchodem jara zahájilo muzeum hned dvě výstavy. Jedna připomíná místní lidovou malírnu, druhá dobu šedesátých až osmdesátých let minulého století se vším, co tehdy patřilo k běžnému životu.

V knihovně univerzitního centra Masarykovy univerzity si tak návštěvník připomene, do čeho jsme se před lety oblékali. „Něco máme zapůjčeno z muzea, něco je od soukromníků a něco od Spolku velocipedistů v Telči, kteří mají úžasnou sbírku,“ říká kurátorka výstavy Helena Grycová. Na stojanu tak visí například barevná dederonová zástěra, puntíkované šaty se širokou sukní nebo prošívaný molitanový dětský zimní overal.

V hlavním sále výstavy upoutá kout s obývacím pokojem ze šedesátých let. Je vybavený slavným nábytkem z výstavy EXPO v Bruselu. Skořepinová křesílka snad nikdy z módy nevyšla. Na stolku leží dětské dobové časopisy, ale i módní časopis Burda, podle kterého si ženy šily a dodnes šijí šaty. Na koberci pak leží rozložená autodráha, kterou toužil mít doma každý kluk.

Své místo má na výstavě i kuchyňský koutek s dobovými pomůckami. Je třeba říct, že mnohé z nich jsou dodnes funkční. Na polici leží Remoska, robot ETA Mira nebo jeden z prvních elektrických ručních šlehačů. Dobové potravinové obaly zase připomínají, co všechno jsme mívali ve spížích a ledničkách.

V době digitální fotografie a chytrých mobilních telefonů můžeme s nostalgií postát nad vitrínou se starými zrcadlovkami, fotoaparátem Praktica. Tehdy si fotografové rádi vyvolávali snímky sami. Na výstavě tak nechybí ani zvětšovací přístroj, misky nebo žehlička.

Další kout výstavní síně je prázdninový. Stojí tam stan s nafukovacími matracemi a dekovými spacími pytli. Je tam i nezbytný propan-butanový vařič a těžký plátěný ruksak. „Plavky, ty jsou úžasné, to jsou opravdu šedesátá léta,“ ukazuje kurátorka na stylové kousky visící na šňůře. Na výstavě Na vlně retro si zkrátka každý najde to své.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.