Na Rokycansku se zabydlely desítky bobrů, výrazné škody zatím nedělají

5. únor 2015

Desítky bobrů zaznamenali na Rokycansku ochránci přírody. Podle nich je to vzácnost, protože v oblasti je málo vodních ploch a toků. Za posledních deset let se počet bobrů v Plzeňském kraji ztrojnásobil. Proto postupují z Tachovska a Domažlicka přes Plzeň dále do vnitrozemí.

Podle šéfa rokycanských ochránců přírody Pavla Moulise ale v nově osídlené lokalitě zatím vodní živočich nepůsobí závažné škody: "Obsazuje malé vodní plochy, případně toky, kde nehrozí škody jako je zaplavování území, polí, lesů, případně staveb. Tyhle záležitosti monitorujeme, abychom se o početnosti bobrů dozvěděli co nejvíce."

V minulých desetiletích se bobři na Rokycansku vyskytovali velmi výjimečně, a to pouze na největší řece Berounce. Teď jsou už také na potocích a dalších vodních plochách. Budují si velmi pevné hráze z větví a drnů a kupovité hrady. Porážejí už i velké listnaté stromy, které jim slouží jako zimní zásobárna lýka, kůry a listů. Malé toky si tak přizpůsobují ke svému obrazu, což postupně může způsobovat komplikace.

Stromy ohlodané bobry v okolí elektrárny Dukovany

V Plzeňském kraji už žijí stovky bobrů. Objevují se hlavně na Kateřinském potoce, Mži, Úslavě a Křemelné. Z Tachovska a Domažlicka se rozšiřují do vnitrozemí kraje.

Bobr evropský je druhý největší hlodavec na světě. Je to plaché zvíře, ale může si na lidi zvyknout. Živí se hlavně lýkem a větvičkami vrb, topolů a olší, ale také jasany, javory, duby, bylinami, kukuřičnými klasy nebo plody ovocných stromů. Může se dožít 35 let, váží až 30 kilogramů a měří až jeden metr.

Čtěte také

Spustit audio