Na Rokytě požehnali dalšímu obnovenému křížku

Šumavský pamětník Emil Kintzl ve svých více než 87 letech obnovil další křížek na Šumavě. Tento týden křížku požehnal farář Jenda Kulhánek.

Součástí naší kultury a krajiny jsou křížky nebo boží muka. Připomínají buď místo nějaké nešťastné události, nebo jsou naopak výrazem vděčnosti Pánu Bohu za to dobré, co se v životě našich předků odehrálo. Konkrétně na Šumavě mnoho těchto drobných památek nepřežilo minulý režim. Jsou ale lidé, kteří se snaží hříchy z nedávné minulosti napravit.

Více než 60 křížů obnovil nebo opravil Stanislav Schneedorf z Volar. Už řadu let obnovuje křížky s pomocí přátel a mnoha dárců také 87letý šumavský pamětník a učitel Emil Kintzl. Nejnověji vsadil kříž do původního žulového podstavce na Rokytě u Antýglu. Tento týden mu požehnal také farář Jenda Kulhánek.

„Tenhle kříž tady byl před 210 lety. Po válce desítky let chyběl, a tak jsme se rozhodli, že ho necháme udělat kovaný a zasadíme,“ řekl pan Kintzl. Doplnil, že autorem kovářských prací je Jan Zoubek ze Sušice a kamenické práce zhotovil Martin Beránek.

Na Šumavě Emil Kintz obnovil několik křížků, například na skále v Anníně, nebo u chaty Rovina a na Stodůlkách. „Tam letos řádil vandal. Ulámal křížky, nevím co je to za zlý a hloupý individuum,“ uzavřel místní patriot s tím, že v příštím roce chce tyto poničené křížky opět obnovit.

Šumavský patriot a autor několika knih o Šumavě Emil Kintzl se jako mladík účastnil v roce 1948 posledního tábora před zrušením Skautu. Tábor probíhal za dramatických okolností v prostředí čerstvě vysídlených německých vesnic a usedlostí. Později se Kintzl stal učitelem a nastoupil do školy v Hartmanicích, v Srní a nakonec v Kašperských Horách. Pan Kintzl vzpomínal také pro Paměť národa na „brutální devastaci regionu, rozstřílení celých vesnic ležících v tehdejším vojenském prostoru a jejich následné srovnání se zemí, plenění a ničení kostelů, kaplí i hřbitovů.“ Kvůli postoji ke komunistickému režimu byl vyhozen z učitelského místa a strávil řadu let jako topič v kotelně.

autoři: Lukáš Milota , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio