Na rybnících v Dobřanech na jižním Plzeňsku silně škodí vydry

29. leden 2021 12:25, aktualizováno

Nárůst počtu vyder u Dobřan hlásí jak hejtmanství, tak samotní rybáři. Jejich množství se za posledních pět let zdvojnásobilo a rybáři nemají moc možností, jak se tohoto škůdce zbavit, protože patří mezi zvláště chráněný druh živočicha.

Vydra byla spatřena na celé soustavě sedmi dobřanských rybníků. „Vydry žerou i tržní ryby, vytáhnou klidně tříletého kapra, který váží do dvou kilo,“ vysvětlil rybářský hospodář dobřanské organizace Českého rybářského svazu Jaromír Lev. Velkou škodu způsobí také mláďata vyder, která neloví kvůli hladu, ale pro zábavu, aby se naučila zabíjet.

Za posledních pět let se počet vyder na dobřanských rybnících zdvojnásobil. „Nárůsty jsou opravdu obrovské a vydru máme snad úplně všude,“ sdělil jednatel Západočeského rybářského územního svazu Martin Bílý. Vydra škodí přímo konzumací ryb. Nikdy ji však nespotřebuje celou.

Rybáři mohou požádat o proplacení škod způsobených vydrou

Na jednom rybníce vypozorovali rybáři dokonce úbytek sedmdesáti procent ryb za rok. Ale protože vydra říční patří mezi zvláště chráněný druh živočicha, k jejímu odstřelu, plašení nebo rušení je nutná výjimka ze zákona. Není tedy snadné se jí zbavit, ale je možné požádat o náhrady škod, které vyřizuje Krajský úřad Plzeňského kraje a proplácí ministerstvo financí. Plzeňský kraj vloni schválil náhrady za škody způsobené vydrami v hodnotě skoro 2 miliony korun, což je víc než předloni.

Rybáři musí škody dokumentovat. Hledají stopy vyder kolem rybníků, trus, zbytky ryb a nastavili dokonce i fotopasti. Kompenzace škody však zcela nepokryjí. „Odstřely se u nás nedějí, vydra je velice vzácnou součástí naší přírody. Byla téměř vyhubena a stále je potřeba vydru v naší přírodě chránit,“ vysvětlil Jiří Vlček z Oddělení ochrany přírody na plzeňském hejtmanství.

autoři: Martina Klímová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio