Na severním Plzeňsku i letos potřebným pomáhají dobrovolníci

24. srpen 2017

Sekání trávy, štípání dříví, natírání plotu, práce na zahradě, ale třeba i mytí oken nebo stěhování - to jsou práce, se kterými lidem na Manětínsku a Nečtinsku pomáhají v těchto dnech dobrovolníci. Společně se účastní pracovního kempu zvaného Workship.

Kemp pořádá už popáté plaská komunita misionářů oblátů. Od jiných kempů se liší tím, že pomoc se dostane téměř každému, kdo o ni požádá. Letos přijelo pomoci přes 60 lidí.

„O pomoc letos požádalo 52 lidí, z nichž jsme vyhověli 45. Lidé jsou ze širokého okolí Manětínska, Nečtinska a jednu práci jsme měli i na Rokycansku. Území, na kterém pomáháme, je skutečně velké, asi 60 kilometrů v průměru,“ řekl organizátor z Kongregace misionářů oblátů Petr Dombek.

Většina dobrovolníků je z České republiky. Mezinárodní účast na Workshipu má ale stále rostoucí tendenci a podle Petra Dombeka je zájem stále větší a větší. Organizátoři dokonce zvažovali, že se kemp bude konat na mezinárodní úrovni. To se bohužel letos nepovedlo, a tak jediné zahraniční zastoupení je z Německa. Jedním ze zahraničních nadšenců je i Noel Si, který podle svých slov přijel proto, že ho tato práce naplňuje radostí a že může pomoci někde, kde to lidé skutečně potřebují.

Dobrovolníci pomáhají lidem s tím, co je potřeba

Dalším z dobrovolníků je Kateřina Schreierová z Prahy, které o akci řekla kamarádka: „Mně se líbila hlavně myšlenka, že chodíme nezištně pomáhat druhým lidem. Je to nesmírně obohacující, a to nejen ta setkání, ale i to, že pomůžeme s tím, co je potřeba.“

Sekání trávy, štípání dříví, natírání plotu, práce na zahradě, ale třeba i mytí oken nebo stěhování - to jsou práce, se kterými lidem na Manětínsku a Nečtinsku pomáhají v těchto dnech dobrovolníci

Už druhým rokem dobrovolníkům práci zadává Jana Müllerová z Plas. „Letos nás čeká hodně práce, protože mi vítr sebral na garáži kousek střechy z ipy (pozn. red.: asfaltové lepenky). Dobrovolníci budou tak hodní a přitlučou jí, protože bych na to sama nestačila. Potom mi naštípou trochu dřeva a pomůžou rozebrat starou králíkárnu. Pro mě je důležité, že přišli. Jsem z nich nadšená a mám je moc ráda,“ uzavřela Jana Müllerová.

Dobrovolníci budou na severním Plzeňsku pracovat do soboty.

autoři: kos , jik
Spustit audio