Na Šlovickém vrchu přidělal správcům starost jeden z divokých Exmoorských koní. Nakonec vše vyřešila příroda sama

Téměř bez údržby, bez starosti. Tak nějak si žijí divocí Exmoorští koně na Šlovickém vrchu u Dobřan. K životu tu mají vše, co potřebují - co jíst, pít a především ohromný výběh. Přestože sem v posledních dnech dojíždí veterinář daleko častěji než obvykle, nikdo nepanikaří. Koníci se totiž dokáží někdy vyléčit téměř sami.

„Byl jsem sem zavolán na kontrolu jednoho z poníků, který má kožní výrůstek. Ten je ale na špatném místě, když by kdekoliv zavadil, mohl by mít problém s krvácením. Byl jsem tu před týdnem na kontrole, a to jsme si nebyli úplně jistí. Máme připravené všechny uspávací věci včetně narkotizačních střel, a rozhodovali jsme se, zda zákrok udělat, nebo ne. Teď mě k sobě pustil blízko, tak vidím, že nemusíme dělat nic, protože se toho zvládne zbavit sám,“ popsal veterinář Tomáš Nový.

V posledních dnech neustále prší, podmínky k provedení zákroku nebyly zrovna ideální. „Nejednalo by se přímo o operaci, ale v podstatě jen podvázání, kdy bychom nešli nikam hlouběji, než pod kůži. Na druhou stranu už jsme to jednou odložili kvůli dešti, protože kdyby se náhodou musel poník uspat, tak aby neprochladl. Samozřejmě něco jiného je dělat koně ve stáji a něco jiného tyto ‚divočáky‘,“ uvedl Tomáš Nový.

Veterinář poníky kontroluje měsíčně

Na Šlovický vrch jezdí veterinář Tomáš Nový na kontrolu jedenkrát měsíčně. „Jsme domluvení, že vždy zkontroluji zdravotní a výživový stav koníků. Jen jednou jsme tu měli podezření na kolikový stav, ale než jsem přijel, tak si to koník vyřešil sám. Já tu mám v podstatě jen dohled a naštěstí zatím jsem neřešil žádnou vážnou věc,“ dodal veterinář.

Exmoorští koně jsou na Šlovickém vrchu od září roku 2018. „Koníci jsou dost bezúdržboví. Obnáší to každodenní péči pana Václava Kopky, to znamená kontrola ohrady, zdravotního stavu koní, kácení agresivních dřevin a podobně. Jinak koníci se o sebe postarají sami. Kromě lizu ve formě minerální soli se jim nedává vůbec nic,“ doplnil správce areálu Ondřej Peksa.

autoři: Jan Markup , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související