Na speciální lince studijní a vědecké knihovny dostanou čtenáři tipy na knižní novinky

Nově zřízená telefonní linka Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje s názvem Volejte knihovně funguje již dva týdny. Volající čtenáři mohou získat přehled o nejnovějších knižních titulech, tipy na zajímavé čtení nebo si zkrátka jenom o knížkách popovídat.

Operátoři na nové lince Volejte knihovně nejčastěji doporučují knižní tipy. Knihovna funguje jako za běžného provozu, ale po telefonu. „Lidé si zavolají, normálně by přišli a sdělili by nám své požadavky. My nějakou knihu doporučíme, najdeme nebo objednáme, ale vše po telefonu,“ vysvětlila knihovnice Veronika Kašparová.

Volejte knihovně

Naleznou se ale i lidé, kteří si chtějí o knihách s operátory jen popovídat. Knihovníci tak lidem chtějí alespoň touto formou zpříjemnit čas nutně strávený doma. „Lidem chybí sociální kontakt. Musíme brát v potaz, že jsou to často starší lidé, kteří nevycházejí ven a možnost popovídat si o něčem, co je zajímá, s člověkem, který tomu rozumí, je určitě vítaná,“ sdělil pracovník Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje Milan Říský.

Knihy si aktuálně čtenáři mohou objednat jen online

Linka vznikla proto, že se množily dotazy ohledně výběru knih. Je tedy k dispozici právě lidem, kteří mají zájem o doporučení knih či různé konzultace o knihách. Knihy se nyní mohou objednávat pouze online, a proto si čtenář vyhledá knihu v online katalogu Studijní a vědecké knihovny, objedná si ji a další den si ji může vyzvednout.

Linka funguje dvakrát týdně. Každé úterý od 9 do 12 hodin a ve čtvrtek od 14 do 17 hodin. Číslo je 377 477 365.

autoři: Karolína Sedláková , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio