Na Stříbrsku se otevřely dva úseky Panevropské cyklostezky

13. červen 2012

Cesta na kole z Prahy do Paříže je zase o něco pohodlnější. Na Stříbrsku totiž otevřeli další dokončené úseky Panevropské cyklostezky, která propojuje českou a francouzskou metropoli. Stavbu nových úseků mezi Vranovem a Stříbrem a Sytnem a Lhotou u Stříbra finančně podpořila Evropská unie.

Panevropská cyklostezka měří přes 15 set kilometrů, jejím cílem je spojit Prahu s Paříží, a tři státy Česko, Německo a Francii. Část stezky, která prochází Českem, je dlouhá 228 km. Ve srovnání s Německem a Francií ale naše republika v budování této cyklsotezky zaostává. Hotových je jen několik úseků. Už teď je ale možné po různě kvalitních cestách z Prahy do Paříže dojet. Zdatný cyklista zvládne celou trasu za dva až tři týdny.

Autorem myšlenky vybudovat Panevropskou cyklostezku mezi Prahou a Paříží je zemský rada německého okresu Neustadt an der Waldnaab Simon Wittmann. "Říkal jsem si, že z Prahy do Paříže už vede přes Německo dálnice, vedla tu kdysi obchodní stezka, tak se nabízí aby z Prahy do Paříže vedla i stezka pro cyklisty", říká Simon Wittmann a dodává, že nové úseky cyklostezky u Stříbra jsou kvalitní.

Cyklocentrum ve Lhotě u Stříbra

Jeden úsek spojuje Červenou lávku přes Mži s Vranovem. Vede přírodně zajímavým územím podél řeky Mže, a proto je povrch tohoto úseku kalený s jemným štěrkovým krytem a ne asfaltový. Druhý úsek je dlouhý 1,3 kilometru a vede ze Sytna do Lhoty.

Mezi Prahou a Plzní vede Panevropská cyklotrasa po značené trase číslo 3. Z Plzně pak až na hranice s Německem pokračuje už jako cyklotrasa číslo 37. Vede většinou mimo silnice, ale kvalita povrchu cyklostezek ještě vyžaduje mnohé úpravy. Někde nejsou možné kvůli legislativním nebo majetkovým problémům.

autor: lum
Spustit audio