Na Šumavě by mělo vzniknout nové zázemí pro běžkaře

22. květen 2019 07:20

Gerlova Huť se možná stane centrem běžkařů. Plzeňský kraj ve spolupráci s Městským úřadem Železná Ruda, sportovními oddíly a Národním parkem Šumava zamýšlí na tomto místě vybudovat moderní příští rok zázemí s parkovištěm.

Hejtmanství zadalo zpracování studie v hodnotě 80 tisíc korun, z které by měla vzejít podoba a vybavení zázemí. Cílem celého projektu je, aby běžkaři měli i na české straně Šumavy místo, kde zaparkují, kde budou mít prostory pro převlečení, usušení věcí, občerství apod. Podobné zařízení už dnes mají k dispozici za česko-německou hranicí, například v Bodenmaisu a u Velkého Javoru. Zmíněná studie bude hotová po prázdninách. Potom krajská rada určí jednotlivé etapy výstavby.

Jako první by mělo vzniknout parkoviště, které umožní běžkařům zaparkovat, bez nutnosti zajíždět autem do Železné Rudy. V sezoně jsou ve městě totiž velké problémy s parkováním. Výhoda je i v tom, že by se soustředili na jednom místě, ze kterého pak můžou nějakým ekologickým způsobem vyjíždět třeba dál do národního parku. Studie například počítá také s lávkou přes silnici první třídy právě na sjezdu do Železné Rudy. Tím by se propojily dvě části Šumavy a běžkaři by prakticky vůbec nemuseli sundat běžky z nohou.

Gerlova Huť na vybudování běžkařského zázemí byla vybrána proto, že tam nejsou problémy s pozemky, část jich patří parku a část městu. Obě organizace se budou s krajem podílet i na výstavbě. Celé zázemí s parkovištěm i lávkou přijde podle dosavadních odhadů na desítky milionů korun.

autoři: Jitka Englová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio