Na Šumavě si letos netradičně připomínají 76. výročí osvobození americkou armádou

Oficiální oslavy osvobození ani vzpomínková setkání se kvůli pandemii konat nemohou, přesto regionem projíždí kolona dobových vozidel. Aby se lidé neshromažďovali, neavizují dopředu své zastávky. Také pietní akty u památníků jsou letos znovu neveřejné.

Už o víkendu dorazilo osm amerických džípů a jiných vozů do šumavské Kvildy. Posádky v dobových uniformách si spolu s představiteli obce při pietním aktu na jinak prázdné návsi připomněli postup Američanů přes Šumavu na jaře 1945. Zároveň uctili 32 žen, které na Kvildsku zemřely na konci války při pochodu smrti.

Z Kvildy se konvoj vydal na cestu po Šumavě

„Kolona jede symbolicky od hranice směrem na Plzeň,“ uvedl starosta Kvildy a aktivní fanoušek vojenské historie Václav Vostradovský, který se konvoje účastnil v dobové uniformě.

Americká auta projela i Zhůřím u Javorné. Tamní pomník připomíná deset amerických vojáků z 90. pěší divize zabitých v bojích. „Dovolili jsme si udělat alespoň vzpomínkovou jízdu po pomnících a památkách na Šumavě,“ vysvětlil jeden z organizátorů konvoje Pavel Rogl a dodal, že tuto dobu je potřeba si stále připomínat.

Po zastávkách v dalších městech a obcích se americké džípy a další auta přesunou do plzeňských ulic, kde bude v závěru týdne výstava vojenské techniky.

autoři: Lukáš Milota , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio