Na Šumavě vrcholí přípravy Bílé stopy

2. listopad 2017

Běžkařské tratě se připravují i přes to, že práce zkomplikovala víkendová vichřice. Pracovníci parku prořezávají cesty a obce už chystají rolby. Na Šumavě mají běžkaři tradičně k dispozici přes pět set kilometrů tratí.

Na běžkařskou trať se upravuje i cyklostezka, která vede ze Srní do Prášil. „Tady probíhají prořezávky přerostlých větví, ale samozřejmě jsou místa na celé Šumavě, kde je práce mnohem více. Například jsou to opravy propustků, potoků nebo vodotečí, nebo je to mulčování či prořezávka náletů a podobně. Třeba v okolí Stožecka a Novopecka musejí lyžaři letos počítat s tím, že tam budou platit jistá omezení,“ uvedl mluvčí Národního parku Šumava Jan Dvořák.

Momentálně pracovníci parku pracují na úseku podél Schwarzenberského kanálu, který je podle Jana Dvořáka mezi běžkaři nejoblíbenější. Trasu by chtěli do konce prosince vyklidit tak, aby už ji na začátku ledna mohli běžkaři využívat.

Údržbu zkomplikovala vichřice

Předsezonní přípravu teď navíc ztížila poslední vichřice. Jak moc zasáhnou tyto polomy do běžkařských tratí, se teprve uvidí. Pokud vydrží počasí a nenapadne sníh, stačí se většina z nich připravit.

Do přípravy tras investuje správa parku průměrně 700 tisíc korun. Další peníze potom stojí samotná úprava a údržba samotné Bílé stopy. Tu zaštiťuje Regionální a rozvojová agentura (RRA) Šumava.

„Tak jak máme odzkoušeno, je to částka zhruba kolem 1,5 milionu korun. Přičemž převážná část jde do nafty do rolb. Další část jde na předsezonní údržbu, která je nesmírně důležitá,“ upřesnil ředitel RRA Šumava Miloš Picek s tím, že Bílá stopa je již druhým rokem bez sponzora, což se projeví na její údržbě, a to hlavně na četnosti. Zároveň například nebude možné nechat vyrobit letáky v takovém množství, jako tomu bylo v minulých letech.

Peníze potřebuje také Modrava

Peníze na údržbu Bílé stopy shání i Modrava. Každý rok do ní dává ze svého rozpočtu 350 tisíc korun.

„Snažíme se zpoplatnit část parkoviště. Z výtěžku by se potom financovala údržba běžkařských a lyžařských tratí. Celodenní poplatek za parkování bude 60 korun. Počítáme s tím, že by se mohlo vybrat kolem 200 tisíc korun, což by pro nás byl významný příspěvek,“ popsal starosta Modravy Antonín Schubert.

Na údržbu tratí mohou přispívat ale i sami běžkaři. Třeba formou dárcovské SMS.

autoři: en , jik
Spustit audio