Na Šumavě zatím vládne spokojenost s letní sezonou

Fotbalovou terminologií řečeno - letní turistická sezona je za svým prvním poločasem. Šumava má tu letošní sezonu, ve srovnání s loňskem, průměrnou nebo lehce nadprůměrnou. Vzhledem k tomu, že turisté neprocházejí žádným turniketem, těžko se počítají. Zájem lze proto odvozovat jen podle návštěvnosti některých míst nebo obsazenosti penzionů.

Lukáš Milota zjišťoval přímo na horách , jak budou na sezonu vzpomínat hoteliéři, provozovatelé restaurací nebo rozhleden: Například na Železnorudsku je prý sehnat místo v penzionu nebo hotelu někdy problém, podle místního infocentra, ubytovatelé rozhodně letos nepláčou. Do nedalekého sportovního areálu na Špičáku dorazily už tisíce turistů a bikerů, jen v červnu byl meziroční nárůst návštěvnosti o 43 procent. Plná parkoviště jsou vidět i na Modravě, Kvildě nebo na Prášilech. A spokojení jsou i v autokempingu Antýgl, kde je letos mnohem více hostů a zájemců o ubytování než loni.

Letošním turistickým hitem na Šumavě se stala v červenci otevřená Stezka v korunách stromů na Lipně, denně sem přijde v průměru 3000 lidí a například v pondělí to bylo 4700 návštěvníků. Velký zájem je i o výlety do divočiny - Správa národního parku vodí turisty na místa, kam běžně nesmí.

Železná Ruda

Ve srovnání s předchozími roky chodí lidé méně na rozhlednu Poledník u Prášil Je to pokles o stovky, provozovatel také proto zkrátil provozní dobu a místo v 18 zavírá už v 17 hodin.

autor: lum
Spustit audio