Na švihovském hradě se natáčel film o defenestraci

28. červenec 2017

Hrad Švihov ožil minulostí. Česká televize ho využila k natáčení snímku o defenestraci. Film uvede příští rok, kdy od této události uplyne 400 let.

„Film pojednává o letech 1618 až 1621 o pražském stavovském povstání. Začíná pražskou defenestrací, a přes situace které vyvolala, jako například bitva na Bílé hoře, končíme v roce 1621 popravou českých pánů,“ řekl výkonný producent Martin Lubomírský.

Hrad Švihov například nahrazuje interiéry hradu ve Vídni, který byl hlavním sídlem císaře Ferdinanda II. Filmaři nejvíc využili horní přijímací sál, hodovní síň a kapli. Dalším prostorem, kde se natáčelo je zbrojnice, což bude prezentováno jako interiér Staroměstské radnice v Praze, kde čeští páni čekali na popravu.

Eva Josefíková a Karel Dobrý jsou hlavní protagonisty aktuálně natáčeného filmu režiséra Zdeňka Jiráského, který má pracovní název Defenestrace

Nedílnou součástí historických filmů jsou kostýmy. Pro film Defenestrace vznikaly podle kostýmního výtvarníka Tomáše Chluda. Kostýmy jsou především z brokátu a sametu a jsou věrné zpracováním i použitými materiály. Byly ale náročnější na výrobu.

Výroba kostýmů vyžadovala oprášení 500 let starých technik

„U renesančních kostýmů, které v tomto filmu hrají, jsme museli řešit několik záludností. Jednou z nich je krejzlík, který je pro tu dobu typický. Přeci jen jsme některé věci za těch 500 let zapomněli, a když dojde na realizaci, musí se probírat jednotlivé technické detaily šití. Například velké róby se musely šít v ruce, protože obsahovaly moc složité tvary a průstřihy. Při výrobě šatů přesně dodržujeme jejich historickou podobu. Za prvé to vypadá autentičtěji a za druhé to ve filmu reprezentuje jednotlivé dvory. Zatímco Habsburský vídeňský dvůr drží tu španělskou tvrdou módu s vysokým krejzlíkem, oproti tomu Faltská část používá spíše uvolněnou anglickou módu s velkými dekolty, které tehdy tolik Čechy šokovaly,“ popsal Tomáš Chlud.

Karel Dobrý a Eva Josefíková jsou hlavní protagonisty aktuálně natáčeného filmu režiséra Zdeňka Jiráského, který má pracovní název Defenestrace

Kromě švihovského hradu filmaři natáčeli například na zámku Kratochvíle, v katedrále svatého Víta v Praze, ve vojenském újezdu Brdy nebo na zámek v Telči. V hlavních rolích snímku o Defenestraci se představí například Karel Dobrý, Tereza Hofová nebo Eva Josefíková. Česká televize ho uvede v květnu příštího roku.

autoři: en , jik
Spustit audio