Na Tachovsku je nejvíce práce za posledních 25 let, firmy ale trápí nedostatek dělníků

24. říjen 2015

Podniky kolem dálnice zaměstnávají tisíce lidí, stále rostou nové haly pro stovky dělníků. Otázkou ale je, kdo v nich bude pracovat.

Obrat o 180 stupňů zažívá Tachovsko. Před pár lety na jedno pracovní místo připadalo až padesát uchazečů a najít práci byl horor. Po oživení ekonomiky přišli a dál přicházejí noví investoři. Firmy kolem dálnice zaměstnávají tisíce lidí a rostou další haly pro stovky dělníků. Otázkou je, kdo v nich bude pracovat. Tolik lidí ochotných a schopných nastoupit do továren a skladů už totiž v regionu není.

Práce je na Tachovsku nejvíce za 25 let. V evidenci úřadu práce je kolem dvou tisíc lidí, volných míst je v regionu přes tisíc, na jedno místo tak připadají ani ne dva uchazeči. Na první pohled téměř ideální situace, lépe jsou na tom už jen čtyři okresy v Česku. Vypadá to jako jednoduchá matematika, každé volné místo může obsadit jeden ze dvou lidí vedených na úřadu práce, jenže to tak není.

„To, co je nahlášené jako volná pracovní místa, v podstatě neodpovídá struktuře našich uchazečů. Téměř pětina uchazečů je nepoužitelná, buď mají zdravotní omezení nebo věkově neodpovídají," vysvětlila ředitelka úřadu práce v Tachově Jana Šimková.

Uchazeči, kteří skutečně pracovat chtějí, si ale v okrese nějakou práci většinou najít dokáží. Potíž je ovšem v tom, že někteří nezaměstnaní ve skutečnosti po práci ani netouží. To se týká hlavně lidí zatížených dluhy a exekucí. Ať pracují nebo ne, jsou na tom finančně prakticky stejně.

„Spousta těch našich klientů je jak v dluhové pasti. Oni mají na jedné straně nějaké půjčky, na druhou stranu, když by šli do práce, tak se jim to sebere na úhradu exekuce, splácení dluhu a tomu člověku zůstane existenční minimum stejně, jako kdyby do té práce nechodil," popsala Jana Šimková.

Situaci nespasí ani absolventi odborných škol

Tachovsko tak má po několika letech s rekordní nezaměstnaností opět problém, tentokrát ale úplně jiný. Zvláště v případě prací zaměřených na technické obory a automobilový průmysl začínají totiž firmy pociťovat nedostatek pracovníků a průmyslové zóny nejsou naplněné. Jenže pracovní trh v regionu je vyčerpaný.

„Čekali jsme příval absolventů v září, ani to se nestalo. Takže zřejmě absolventi se nevracejí zpátky na okres a zůstávají tedy někde jinde," uvedla Šimková.

Často odcházejí absolventi do sousedního Německa, kde jsou pro ně mnohem atraktivnější platové podmínky. Ti pak nemají motivaci vracet se zpátky na Tachovsko. Ale pracovníky nehledají jen výrobní firmy. Chybí třeba i skladníci nebo dispečeři. Podle očekávání úřadu práce bude ale hledání pracovníků v budoucnu ještě těžší.

„Na Nové Hospodě se staví ubytovna, kde má být ubytováno až 400 zaměstnanců. Z druhé strany okresu v Chebu začali stavět Číňani novou fabriku, takže tam odliv Plánska a Mariánskolázeňska může být zase na druhou stranu a začíná to být asi problém pro všechny ty firmy, které tady jsou," dodala ředitelka tachovského úřadu práce Jana Šimková.

Politici, firmy i školy se shodnou na tom, že situace je vážná. Že je třeba co nejvíce podporovat a propagovat technické vzdělávání, posílat studenty na praxe do firem a vysvětlit už malým školákům a jejich rodičům, že řemeslo má takříkajíc zlaté dno. To vše je ale běh na dlouhou trať, v nejbližší době tak budou dál pokračovat boje o každého dělníka.

autoři: Směna ČRo Plzeň , lum
Spustit audio