Na Tachovsku stojí u cest inteligentní patníky. Odrazují zvěř od vstupu na vozovku

8. březen 2021 19:20, aktualizováno

Již rok a půl mají na Tachovsku podél silnice inteligentní patníky, které mezi sebou komunikují. Reagují na blížící se auto a vyšlou zvukový i světelný signál, aby vystrašily zvěř, a odradily ji tak od vstupu na vozovku. Projekt má zatím kladné výsledky.

Pokusný úsek silnice na Tachovsku o délce 1200 metrů je osazen novými směrovými sloupky, které jsou elektronické, jsou akustické i optické. „Ve spolupráci s místním mysliveckým sdružením se vytipoval úsek, kde často docházelo ke střetu zvěře s projíždějícími automobily. Od doby, kdy se patníky osadily, nedošlo k žádnému střetu se zvěří,“ řekl provozní ředitel Správy a údržby silnic Plzeňského kraje Radek Šíma.

Signály patník vysílá za snížené viditelnosti

Zvukové varovné signály vysílají patníky hlavně za šera. Zvěř se totiž přes vozovky nejvíce pohybuje v noci, kdy přechází na pastvu. Směrové sloupky komunikují tak, že jeden druhému posílá signál, aby se projíždějící auto sledovalo. Směrové sloupky ale fungují i nezávisle na sobě.

Tento projekt zatím přináší kladné výsledky, ale z finančních důvodu patníky nelze osadit na více míst. Jen tento úsek o délce 1200 metrů vyšel na půl milionu korun. „Sloupky jsou tady nainstalované přibližně rok a půl a zdá se, že to opravdu funguje. Doba pozorování je však krátká. Musíme počkat déle, než plně vyhodnotíme, jak se signalizační směrový sloupek chová,“ sdělil Radek Šíma.

Zvukový signál se dá měnit, aby si na něj zvěř nezvykla

U sloupku se dá měnit asi pět zvukových signálů. „Za nějaký čas naši pracovníci v rámci směrového sloupku přehodí signál, aby si na něj zvěř nezvykla,“ dodal Radek Šíma. Zvláště černá zvěř je velice inteligentní a pokud vyhodnotí, že se sice ozývá zvukový signál, ale nic zásadního se neděje a nedojde např. k žádné kolizní situaci, tak si na signál může zvyknout.

autoři: Martina Sihelská , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio