Na třiceti místech Plzeňského kraje se spolu s novým jízdním řádem změnily názvy autobusových zastávek

13. prosinec 2022 08:52, aktualizováno

Nový jízdní řád přinesl v Plzeňském kraji mimo jiné změny názvů některých autobusových zastávek. Přestaly se například používat zkomolené názvy obcí.

Jak uvedl dopravní expert organizátora dopravy v kraji, společnosti POVED, Martin Fencl, názvy zastávek neodpovídaly aktuální skutečnosti a byly v nich chyby převzaté z historických záznamů. „Jedná se například o obec Ohučov u Staňkova na Domažlicku, jejíž zastávka se dosud jmenovala Ohůčov, ten samý případ byl v Neprochovech na Klatovsku, které byly v záznamech jako Neprachovy.“

V jiných případech bylo také nutné názvy rozdělit, jelikož zastávky byly hodně daleko od sebe, a přitom měly stejný název, což bylo matoucí. Některé zastávky pak získaly úplně nová pojmenování – například zastávka Rokycany, Kovohutě se změnila na Železniční zastávka, předměstí. Nejdůležitější novinkou, která začala platit s novými jízdními řády, je pak nová autobusová linka mezi Plzní a Domažlicemi.

Na všechny změny museli reagovat samozřejmě také dopravci. Dle mluvčího společnosti Arriva Jana Holuba se ale díky moderním technologiím dá na všechny úpravy adaptovat jednoduše. „Všechna data zpracujeme v příslušném dopravním programu a poté je dnes už vzduchem pošleme do pokladen v autobusech. Zde se v určitý čas otevřou nebo přepíší a řidič pak už rovnou vidí nové časy spojů, názvy zastávek nebo nová čísla linek."

autoři: Jan Markup , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio