Na Trojmezí se setkává Česko, Slovensko a Polsko. Tamní život poznáte v muzeu v Jablunkově

2. březen 2023

Jaké je místo, kde se setkává Česko, Slovensko a Polsko? Jací jsou zdejší lidé, jejich kultura, jaká je tamní příroda? Na to všechno najdete odpověď na jediném místě. V novém Muzeu Trojmezí v Jablunkově na Frýdecko-Místecku v Moravskoslezském kraji. Sídlí v nejstarším zděném domě ve městě.

Historici se shodují, že původně renesanční dům tam stojí od 16. století. Říká se mu Knížecí, protože v něm po určitý čas žily kněžny Kateřina Sidonie a Alžběta Lukrécie z rodu Piastovců.

Dodnes koluje legenda, že dům je spojen s kostelem Božího těla podzemní chodbou, kterou Kateřina Sidonie chodívala na bohoslužby. Při nedávné rekonstrukci se však žádný vchod do podzemí nenašel. Zato v patře stavaři objevili základy pece z 19. století a také udírnu. Knížecí dům sloužil v 19. století také jako sídlo Okresního soudu a do roku 1911 v něm bylo dokonce vězení.

Nové Muzeum Trojmezí je jednou z poboček Muzea Těšínska. V Jablunkově už dříve bývala výstavní síň, ovšem sídlila v nevyhovujících prostorách, a proto svou činnost ukončila. Na ni v mnohem modernější a rozsáhlejší podobě navazuje právě zmíněné Muzeum Trojmezí. To bylo slavnostně otevřeno po důkladné rekonstrukci Knížecího domu v létě roku 2022.

Trojmezí je místo, kde se setkává Česko, Slovensko a Polsko. Leží na Hrčavě, přibližně 20 kilometrů od Jablunkova. A právě Muzeum Trojmezí představuje ve stálé expozici nazvané Krajina a lidé specifika zdejší kultury, bohatství jazyka, zvyklostí i přírody.

Návštěvníky tu čekají i interaktivní prvky, mohou si pouštět ukázky zdejšího nářečí, písniček nebo krátké filmy, které byly o této oblasti natočeny. Ve sklepě, který navíc zaujme svými klenbami, je umístěna expozice zbraní. V patře je pak prostor pro pořádání krátkodobých výstav. Muzeum Trojmezí v Jablunkově je otevřeno celoročně, vždy od úterý do neděle. 

Spustit audio