Na Úřadu práce v Plzni finanční specialisté lidem radí, jak řešit finanční problémy

15. listopad 2017

Na Úřadech práce po celém Česku se opět koná Den bez dluhů. Jedná se o mezinárodní vzdělávací kampaň pro širokou veřejnost zaměřenou na osvětu v oblasti dluhů, která upozorňuje na rostoucí zadluženost lidí a rizika spojená s dluhy. Na západě Čech se zapojily úřady práce v Plzni, Karlových Varech nebo Sokolově.

Organizátorem celého projektu je společnost KRUK Česká a Slovenská republika, která se zaměřuje na správu pohledávek finančních ústavů a korporátních zákazníků. V Česku splácí nějaký dluh přes 40 procent lidí. Ukazují to data společnosti KRUK. Podle mluvčí společnosti Markéty Kolářové je potřeba ke každému člověku, který se přijde ohledně svých dluhů poradit, přistupovat individuálně. „Situace každého člověka je jiná, proto s každým udělají poradci analýzu, proberou všechny výdaje, které ten člověk má, a porovnají je s příjmy. Na závěr zhodnotí jaká je aktuální situace,“ uvedla Kolářová.


Veškeré informace, jsou k dispozici na stránkách www.nasedluhy.cz. Poradenské služby lze využít rovněž na bezplatné telefonní lince 800 800 123. Finanční poradnu můžete navštívit na Úřadech práce 15. listopadu do 16:30 hodin.

Návštěvníky kontaktních míst nejsou jen lidé, kteří mají problémy s dluhy, ale například i matky samoživitelky nebo lidé v důchodovém věku. Výjimkou nejsou ani klienti s vysokými dluhy a exekucemi nebo lidé, kteří si půjčili peníze pro někoho jiného, kdo ale přestal své závazky splácet.

Den bez dluhů se koná v Česku pošesté

Hlavním partnerem akce je Úřad práce ČR, který klade velký důraz na prohloubení finanční gramotnosti. „Ta je také součástí řady projektů určených konkrétní cílové skupině uchazečů. Právě tato oblast je pro lidi, kteří jsou dlouhodobě bez práce, velmi důležitá. Je to cesta, jak zamezit tomu, aby se ocitli v dluhové pasti. Popřípadě z ní dokázali vystoupit, a naopak se snažili, aby zaměstnání či samostatná výdělečná činnost a podobně pro ně byly skutečně hlavním zdrojem příjmu,“ shrnuje generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková.

autoři: čer , jik
Spustit audio