Na věž barokní sýpky kláštera v Plasích se vrátily zrestaurované historické hodinové ciferníky

30. květen 2014
Tento pořad

Plaské hodiny náleží ke vzácnému staršímu typu věžních hodin. Na věži je ciferníků celkem šest - čtyři hodinové a dva minutové umístěné v průčelních stranách věže. Podobně neobvyklý je také velmi cenný hodinový stroj z roku 1686, který odbíjí celé hodiny dvakrát po sobě v různém tónu. Ciferníky nechalo opravit Národní technické muzeum, které má plaský klášter ve své správě. Jak uvádí za muzeum Pavel Kodera, celkovou opravu si vyžádal zejména kovový plášť ciferníků, který byl ve velmi špatném stavu.

Celkovou opravu si vyžádal zejména kovový plášť ciferníků. Obnovu provedl licencovaný restaurátor kovů Jindřich Kovařík z Kralovic ve spolupráci s uměleckým kovářem Václavem Minaříkem z Hodyně. Hodinové rafie, číslice a obrazce na cifernících byly v souladu s historickými prameny pozlaceny 24karátovým zlatem.

Plasy - klášter

Sejmutí ciferníků, pocházejících z počátku 19. století, bylo očekáváno s napětím a jejich odvrácené strany skrývaly mnohá překvapení. Na vnitřních stranách ciferníkových výdřev pak byly nalezeny historické nápisy a podpisy, včetně datace 1860, kdy byly ciferníky opatřeny plastickými číslicemi z plaské litiny. V jedné z rafií byl nalezen strojopisný záznam o poslední opravě provedené v roce 1983 plaským občanem Robertem Drozdou, který o historické věžní hodiny pečuje dodnes.

Národní technické muzeum investovalo do restaurování hodin více než 350 tisíc korun. Na památkovou obnovu hospodářské části klášterního komplexu a na zřízení Centra stavitelského dědictví v Plasích v letošním roce Národní technické muzeum získalo dotaci ze strukturálních fondů Evropské unie ve výši 392 milionů korun.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio