Na výměnu zimních pneumatik v Plzni se může čekat i dva týdny

26. říjen 2021 09:34, aktualizováno

Už jen týden mají řidiči na přezutí pneumatik. V případě nepříznivého počasí musí mít na svých autech zimní obutí od prvního listopadu. Některé pneuservisy jsou už plně vytížené a řidiči si tak na přezutí svého auta počkají, i několik týdnů. Navíc, v některých případech si za zimní pneumatiky připlatí. I těch se totiž dotkla vlna zdražování.

„Celkové přezutí s vyvážením kol zabere zhruba 20 minut. Výměnu může ale například znepříjemnit, když nejsou středy namazané mazivem a kolo nejde sundat. A taky když si lidé přezouvají kola doma a neutahují je momentovým klíčem a vezmou to moc velkou pákou, tak pak vzniká problém s povolením, protože třeba zareznou šrouby," uvedl Jiří Maškovský z autoservisu Lak Racing v Chotíkově. Během jednoho dne přezují řádově deset aut.

Třeba na plzeňské pobočce Auto a pneuservis BestDrive na Košutce stihnou denně přezout až sedmdesát aut. Zájem lidí je ale daleko větší a tak si tu na výměnu kol můžete počkat i dva týdny.

V autoservisu Lak Racing v Chotíkově takový nápor nemají. „Lidé se objednávají den dva dopředu telefonem nebo mailem. Kapacitně jsme stále připraveni na sezonu. Zákazníků, kteří chtějí jen přezout pneumatiky, je více, oproti těm, co chtějí komplet i s disky. Velkou roli v tom hraje cena. Prodraží se to ale zase v tom přezutí, protože přezout jen pneumatiku je složitější i časově náročnější,“ popsal servisní technik Michal Mráček.

Zdražování se dotklo také autoservisů

Poznat je to na dostupnosti i cenách některých pneumatik. „Minulý týden k nám přijel zákazník s požadavkem na přezutí zimních pneumatik. K tomu chtěl pneumatiky objednat. Na vozidlo, které je větší, než obvyklé, se vyrábějí jen dvě až tři varianty. Ty se zdražily až třikrát. V tomto konkrétním případě to dopadlo tak, že si zákazník zakoupil pneumatiky, kdy jedna stála 55.000,- korun,“ doplnil Michal Mráček.

Povinnost mít na autě zimní obutí platí od 1. listopadu do konce března. A to v tom případě, že je na silnici sníh, led, námraza nebo když lze předpokládat, že se právě tohle může na vozovce během jízdy objevit.

autoři: Jan Markup , jik | zdroje: Český rozhlas Plzeň , ČTK
Spustit audio