Na výstavě divadelníků na zámku v Náměšti na Hané se můžete stát hercem. A poznat i další profese

22. březen 2023

Dominantou Náměště na Hané na Olomoucku je klasicistní zámek s francouzskými architektonickými vlivy. Návštěvníci si v něm prohlédnou dobový nábytek, sbírky porcelánu a dětských kočárků, dva arcibiskupské kočáry. A momentálně i výstavu, která se jmenuje „Až s příchodem herce ožívá scéna“. Je věnovaná dvěma místním mimořádným osobnostem, kterým učarovalo divadlo - herci Ladislavu Lakomému a scénografovi Ladislavu Vychodilovi.

Ladislav Lakomý se v Náměšti na Hané narodil v roce 1931. Po absolvování JAMU zůstal v Brně, kde přes čtyřicet let strávil v angažmá v Národním divadle. Do svého rodného domu v Náměšti na Hané se ale stále vracel.

Ladislav Vychodil se nenarodil přímo v Náměšti na Hané, ale v nedalekých Hačkách. Během svého života působil ve Slovenském národním divadle v Bratislavě, kde vytvořil přes pět set návrhů scén. Nová expozice v náměšťském zámku velmi potěšila jeho vnučku, herečku Alenu Antalovou: „Je to určitá rarita, že dva tak mimořádné Ladislavy spojilo jedno místo. Dědeček byl v Náměšti opravdu šťastný, považoval ji za svůj domov,“ vzpomíná.

Na výstavě jsou na mnoha fotografiích zachyceny důležité momenty obou slavných rodáků, ve vitrínách pak návrhy scén a kostýmů a také řada cen, které za svou práci obdrželi. „Máme tu ale třeba i kšiltovku a šálu pana Vychodila, které rád nosil. Já sama si ho v nich pamatuju,“ říká kastelánka náměšťského zámku Jitka Vychodilová.

Výstava se jmenuje „Až s příchodem herce ožívá scéna“ a nabízí návštěvníkům nejen pohled z hlediště, ale i ten zákulisní. „Dozví se třeba, kdo je inspicient, kde je místo nápovědy, jaké povinnosti má zvukař, osvětlovač nebo rekvizitářka. A také jaký je rozdíl mezi dramatikem a dramaturgem,“ dodává Jitka Vychodilová.

A co pocit, který zažívají herci na jevišti? I ten si můžete při návštěvě výstavy sami vyzkoušet. Tvůrci do expozice zakomponovali i malé jeviště s hledištěm. A navíc i s krásným výhledem do zámeckého parku.

Spustit audio