Na výstavě v Rokycanech hraje hlavní roli káva

Výstava nazvaná Šálek s vůní dálek v Muzeu Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech zcela jistě potěší všechny milovníky kávy, neboť jednak představuje rozmanité druhy kávy, ale také přibližuje historii pití tohoto nápoje.

„K Evropanům se káva dostala v druhé polovině 16. století, ale ještě v první polovině 17. století ji lidé znali spíše z cestopisů a byla něčím velice exotickým. V roce 1706 byla převezena sazenice kávovníku z Jávy do botanické zahrady v Amsterdamu, a potom právě se kávovníkové keře rozšířily po Evropě a ve Francii se stala káva značně oblíbenou. Pila se hlavně v aristokratických rodinách na panovnických dvorech a teprve po konci 19. století se postupně začala dostávat do měšťanských rodin,“ uvedla jedna z autorek výstavy Helena Husová.

Společně s Helenou Husovou se na výstavě autorsky podílela Veronika Plachá. Muzeum Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech je jednou z poboček Západočeského muzea v Plzni.

Na výstavě jsou k prohlédnutí fotografie zachycující české a moravské kavárny. Na textových panelech se návštěvníci mohou dočíst kupříkladu o receptech na pečivo ke kávě. Výstavu pestře doplňuje dobový nábytek vytvářející interiér kavárny z první poloviny 20. století.

Vystaveny jsou i porcelánové kávové servisy

„Cukřenky a mlékovky od počátku 20. století. A jsou tu nejen typické kávové servisy, to znamená šálek, podšálek, ale jsou tady i takové hrnky, které si lidé mohou pamatovat z kredenců svých babiček. Například bílý porcelánový servis na meltu nebo jinou kávovinovou směs, se siluetami takzvané rokoko. To jsou černé figury tanečních párů. Je to dekor na hrncích, na cukřenkách i na dózách na kávu,“ dodala Helena Husová.

V Muzeu Dr. Bohuslava Horáka v Rokycanech potrvá výstava Šálek s vůní dálek do 26. února 2023.

autor: Anděla Blažková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.