Na začátku jen obvodové zdi. Teď rekonstrukce konzervatoře v Plzni končí

Při rozsáhlé dvouleté rekonstrukci budovy plzeňské konzervatoře v Tylově ulici čekalo na stavbaře nejedno překvapení. Například tam, kde se podle projektu měly nacházet dveře, stála zeď. Všechny práce už se ale pomalu chýlí ke konci.

Oprava konzervatoře začala před více než dvěma lety. Krov a další části totiž napadla dřevomorka. Z původního objektu tak zbyly jen obvodové zdi a střecha. „V horních patrech jsou již i podhledy, takže to vypadá skoro jako škola,“ poznamenal ředitel konzervatoře Miroslav Brejcha. Téměř hotový už je například sál pro operní a muzikálové oddělení.

Stavbyvedoucí: Buďme rádi, že ten barák stojí

Rekonstrukce konzervatoře začala zhruba před dvěma lety. Vnitřní prostory konzervatoře se po etapách bouraly. Stavbyvedoucí musel řešit řadu nečekaných komplikací. „Bylo zde tisíce průduchů, které nebyly zazděné, dveře, které někdo zazdil a není to zobrazené ani v plánu ani v projektu. Buďme rádi, že ten barák vůbec stojí,“ uvedl stavbyvedoucí Josef Šour.

Při rekonstrukci se musel dávat veliký pozor na statiku budovy, aby se celá nezřítila. Nová budova by měla sloužit další desítky let. „Kromě jiného je to v docházkové vzdálenosti od Domu hudby, od Kopeckého sadů. Poprvé má konzervatoř tři budovy v takové vzdálenosti, že studenti mohou mezi budovami pohodlně přecházet,“ doplnil Miroslav Brejcha.

V rozpočtu nezbylo místo na vnější omítky. Ty se musí udělat při nějaké další akci. Rekonstrukce skončí na konci června. Následně se bude konzervatoř stěhovat zpět do budovy v Tylově ulici. Nový školní rok tam začnou nejen studenti konzervatoře, ale také ZUŠ Chválenická.

autoři: Karolína Sedláková , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio