Na zahradě Ivy Hüttnerové se někteří i přezouvají, jak je krásná

25. červenec 2019

Zahrada Ivy Hüttnerové vznikala postupně léta. Došlo i k chybám, ale dnes ji tvoří směs anglického parku, japonské zahrady, okrasného parku i travnatých ploch s potůčkem. Iva tu tráví volný čas a denně se o ni stará.

Léto s Humoriádou - Iva Hüttnerová

Například po snídani mají s manželem rituál sbírání padlých listů ze stromů. „Copak u třešně to jde, ale horší je to u té vrby. Ta je má malinký a je to fakt makačka.“ Modrá hortenzie má dokonce svůj slunečník, aby ji v horkých letních dnech nezhnědly květy.

Aby měly rostliny dost vody, je na zahradě vybudována i automatická závlaha. Ale stejně je třeba kropit. Když Iva odjede na zájezd nebo dovolenou, stará se o zahradu rodina. Všichni dostanou seznam, co mají dělat. Iva dokonce všechny kytky oblepí papírky s informacemi, kolik která chce vody. Už zjistila nemilou věc: „Když odjedu, tak oni na to trošičku kašlou, a když se blíží můj návrat, tak bezmyšlenkovitě vezmou hadici a všechno namočí. Vědí, že budu píchat prstem do hlíny a zjišťovat stav vody.“ Vinou toho mi i některé rostliny uhnily, i když to bylo z dobré vůle.

Kulda – královna zahrady

Iva dokonce vybudovala na zahradě i velký travnatý prostor, aby si tam děti mohly hrát třeba badminton nebo s míčem. Ale dnes ji sžírá představa, že by ji zde někdo kopal míčem. Naštěstí rodina pochopila a s míčem si tam tolik nehrají. Někdo má dokonce tendenci se na trávník přezouvat.

Léto s Humoriádou - Iva Hüttnerová

Zahradu hlídá fenka Kulda. Je slyšet v celé ulici. Během naší návštěvy se ještě předváděla, jak si může na zahradě dovolit cokoliv. Roztrhala třeba plyšové zvířátko. Dělá to tak vždycky a Iva pak jde a výplň rozcupovanou po trávníku sbírá a znovu ji cpe do plyšáka. Také nám prozradila: „Kulda nesnáší přelety ptáků nad naším územím, to řve do nebe, aby tady nelítali. Někteří drzí ptáci ji pijou i z korýtka, to pak musí zjednat nápravu.“

Hlavně negrilovat

V rohu zahrady je i krásná pergola, kde se Iva schází s rodinou i přáteli. Je v ní i připravený chladicí kyblík na sekt, který má ráda. V rohu stojí gril, ale příliš se nepoužívá. Časem ho totiž obrostl břečťan. Představa, že by byl ohrožen ohněm a ještě se musel čistit samotný gril od mastnoty, Ivu děsí. Před nedávnem rodina chtěla opékat buřty, tak přijela k pergole s kolečkem a rozdělala jim oheň v něm. Jak říká: „Abych si nezaprasila od omastku ten gril a netrpěl břečťan.“ Takhle to vypadá s grilováním u Ivy Hüttnerové.

Spustit audio