Na zámek ve Veselí na Klatovsku se opět sjeli dobrovolníci z celého světa

16. srpen 2018 16:00

Mexičan, Belgičan nebo Turek. To je jen část ze skupiny nadšenců, kteří přijeli pomoct s obnovou zámku ve Veselí u Janovic nad Úhlavou.

Mezinárodní dobrovolnický kemp je tam už po třetí a počítač za lopatu a kolečko tam na 14 dní vyměnili právník, studentka nebo realitní makléř. Zatímco v minulých letech se pracovalo hlavně v parku, letos 10 brigádníků vyklízí sutě přímo z interiérů.

„V tuto chvíli se soustřeďujeme na břidlice. Třídíme je na rozbité a na celé. Těch je ale jen zlomek,“ řekl Daniel Němeček z Prahy, který je na kempu poprvé. S lopatou tady pracuje také 37letý Xavier z Paříže, jež v běžném životě pracuje v realitní kanceláři.

„Mám rád Českou republiku, staré zámky a rád poznávám cizí lidi i kultury. V Česku už jsem jednou byl a rád bych se sem ještě vrátil,“ uvedl Francouz.

Dalším z nadšenců je třeba studentka historie umění Ludovika, která přijela z Itálie. Jak řekla, na kemp se v podstatě dostala náhodou. Teď si ale myslí, že je to nejlepší způsob cestování, protože je tu hodně společných aktivit s místními pořadateli. Jezdí na výlety, poznává nové lidi i zemi, a to jí vyhovuje.

I těžká práce jde se skvělou partou mnohem lépe

„Hlavní náplní je vytřídit břidlicovou krytinu a potom vyklízíme zámek zevnitř. Když jsme z toho unavení, protože je to velmi těžká práce, tak v okolí prosekáváme zahradu. Ačkoliv jsou tady všichni z rozdílných zemí, kultur i profesí všechny spojuje to, že chtějí zažít tenhle dobrovolnický projekt. Přijeli sem proto, že chtěli, a tím pádem jsou ochotni překousnout i to, že je to únavné a že třeba ne každé ráno je usměvavé. Myslím, že celkově máme moc hezké vztahy,“ popsala vedoucí workcampu Lenka Macků.

Zámek už několik let obnovuje spolek Tvrz Veselí a mezinárodní kemp organizuje ve spolupráci s organizací Inex. Kromě kempu ale spolek pro záchranu památky pořádá i jiné akce.

Například hned tento pátek 17. srpna se tu koná společenská akce, kterou v 17 hodin zahájí pohádkové představení. A večer u táboráku si potom lidé můžou oprášit své jazykové znalosti třeba v konverzaci s některým z dobrovolníků.  

autoři: Jitka Englová , jik
Spustit audio