Na zámku Kozel se sešli psí oblíbenci královny Alžběty

13. září 2022 10:18, aktualizováno

Psí plemeno Welsh Corgi je známé především díky své nejslavnější chovatelce, nedávno zesnulé anglické královně Alžbětě II. Chovatelé těchto honáckých psíků na krátkých nožkách vyšlechtěných v jižním Walesu se setkali na klubové výstavě na zámku Kozel.

Na zámku Kozel na Plzeňsku se sešlo rekordních 140 psů Welsh Corgi z Česka, Slovenska, Polska, Německa i Rakouska. Chovatele většinou zaujala povaha tohoto plemene. Měli by být přátelští k lidem i dětem. „Je to plemeno, pro které žijeme,“ sdělil chovatel Jaromír Koňák.

Výstava psů Welsh Corgi na Kozlu

Chovatelé jsou na své pejsky pyšní možná právě proto, že toto plemeno bylo oblíbené zesnulé britské královny Alžběty II. Většinou si však pejsci své majitele získají i svou povahou a vizáží. Největší nevýhodou je vyčesávání. „Než si někdo pořídí Corgiho, tak by měl vědět, že každé tři měsíce může vyčesat na dva svetry,“ sdělila chovatelka Petra z Kosmonos u Boleslavi. Náročnější je tedy úklid domácnosti s Corgim. „Je to láska na celý život. Říká se, že kdo si pořídí jednoho Corgiho, bude mít vždycky dva a víc,“ řekla chovatelka Petra z Kosmonos.

Obliba tohoto plemene u chovatelů stoupá. Ročně se v České republice rodí kolem sto štěňat Corgiho. Kolem 30 štěňat se k tomu ještě přiveze ze zahraničí. Tento veselý a hbitý pes je vhodný pro rodinu, na kterou je velice fixovaný, a to z důvodu, že se jedná o pastevecké plemeno, které svou smečku chrání.

autoři: Martina Klímová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio