Na západě Čech startuje dobrovolnický projekt 72 hodin

11. říjen 2018 09:00
Zprávy

Jedná se o tři dny plné dobrovolnických aktivit. Projekt pořádá Česká rada dětí a mládeže ve spolupráci s celou řadou dalších dětských a mládežnických organizací, škol nebo neformálních skupin dobrovolníků.

Většinou se do dílčích projektů zapojují děti a mládežníci, pro ně to často bývá první zkušenost s dobrovolnictvím. Cílem je u nich vzbudit soucit s druhými, dopřát jim, aby si vytvořili pouto ke svému okolí, poznali nezištnost a zažili třeba i svou první pracovní zkušenost.

Očekává se, že skupiny navážou kontakt s obcí nebo místními podnikateli. Letos jde o skoro 600 dílčích projektů, do kterých se zapojí skoro 33 tisíc dobrovolníků.

Dobrovolníci budou v dalších třech dnech pořádat třeba divadelní nebo hudební vystoupení v domově pro seniory, zorganizují sportovní turnaj pro děti z dětského domova, nebo herní odpoledne pro hendikepované.

Účastníci také uklidí park, les, vysadí stromy, keře, vyčistí koryto řeky či obnoví studánku. Jiní zase pomůžou s vymalováním školky, natřou autobusovou zastávku v obci nebo opraví ptačí budky. Akce můžou trvat tři dny, ale i pár hodin.

Dobrovolníci budou pomáhat také na západě Čech

Například už dnes ve Štěnovicích u Plzně skautský oddíl Dráčata vysadí nové ovocné stromy v biokoridoru u Třešňové ulice. Stromy poskytnou životní prostor a potravu ptákům a potěší i návštěvníky nedalekého dětského hřiště. 

Dobrovolníci budou také uklízet vesničku Měcholupy u Klatov. Zaměří se na náves, hasičskou nádrž a fotbalové hřiště. Pak třeba dívčí oddíl Lvíčata vyčistí okolí kdyňského čapího hnízda, uklidí odpadky a upraví náletové stromky. O víkendu se pustí do úklidu nádvoří zámku v Toužimi. Budou třídit historickou dlažbu nebo hrabat listí.

Akce 72 hodin začíná 11. října ve 12 hodin. Více podrobností včetně kontaktů a elektronické přihlášky najdou zájemci zde.

autoři: Lukáš Milota , jik
Spustit audio