Na Západočeské univerzitě v Plzni radí odborníci lidem, jak šetřit energie

23. srpen 2022 13:04, aktualizováno

Jak šetřit energie poradí všem zájemcům odborníci na Západočeské univerzitě v Plzni. Nové konzultační středisko vzniklo na Fakultě aplikovaných věd.

Energetické, konzultační a informační středisko (EKIS) na Fakultě aplikovaných věd ZČU poskytuje bezplatné konzultace týkající se všech oblastí využívání energií ve stavbách. „Může se jednat o výběr vhodného zateplení, úsporného osvětlení, vytápění, a to jak při plánování rekonstrukce, tak v případě velkých projektů energeticky úsporných staveb,“ oznámila mluvčí univerzity Šárka Stará. Ve středisku zájemcům také pomohou s podáním žádosti o dotace.

Konzultace jsou určeny pro občany, podnikatele, firmy i zástupce měst a krajů. Probíhají v budově Fakulty aplikovaných věd v Technické ulici 8 nebo mohou zájemci svůj dotaz zaslat elektronicky prostřednictvím formuláře, který je k dispozici na webových stránkách mpo-efekt.cz.

Se specialisty je možné se sejít i online

Středisko EKIS je pro osobní konzultace zpřístupněno vždy v pondělí a ve středu od 13 do 17 hodin. Je možné se se specialisty propojit také online prostřednictvím videohovoru. „Z toho důvodu je vhodnější se objednat dopředu, protože je možné domluvit si konkrétní čas, ve kterém se bude konzultant danému člověku plně věnovat,“ vysvětlila Šárka Stará. Objednat se zájemci mohou na e‑mailu pasek@kme.zcu.cz.

Ministerstvo průmyslu a obchodu udělilo plzeňské Fakultě aplikovaných věd status EKIS na základě posouzení odbornosti týmu konzultantů. Aktuálně je ZČU jedinou vysokou školou, která status EKIS a s ním spojenou dotaci Ministerstva průmyslu a obchodu získala. Kromě Fakulty aplikovaných věd najdou lidé odborníky ve více než 60 střediscích EKIS ve všech krajích ČR.

autoři: Veronika Krátká , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio