Na ZČU se hlásí 13 000 posluchačů

1. červenec 2016

Západočeská univerzita v Plzni eviduje k poslednímu červnu 13 315 přihlášek ke studiu bakalářských a magisterských programů. Jejich počet zatím není konečný – některé fakulty už vyhlásily druhá kola přijímacího řízení.

Největší zájem je tradičně o fakultu pedagogickou, která obdržela 3 292 přihlášek. Uchazeči se zde nejčastěji hlásí, stejně jako loni, na bakalářské obory Anglický jazyk se zaměřením na vzdělávání, Psychologie se zaměřením na vzdělávání, Učitelství pro mateřské školy a pětiletý magisterský obor Učitelství pro 1. stupeň základních škol.

Následuje fakulta právnická s 1 675 přihláškami, především na pětiletý magisterský obor Právo. 1 578 přihlášek přišlo na fakultu ekonomickou, nejvíce na bakalářské obory Podniková ekonomika a management a Management obchodních činností. K nejžádanějším fakultám patří rovněž fakulta filozofická s 1 532 přihláškami, mezi nimiž vedou obory Mezinárodní vztahy – teritoriální studia a Cizí jazyky pro komerční praxi v kombinaci angličtina - němčina. Fakulta aplikovaných věd má zatím 1 392 přihlášek, na fakultu zdravotnických studií jich dorazilo 1 303, fakulta elektrotechnická přijala 906 přihlášek, fakulta designu a umění Ladislava Sutnara 873 přihlášek a fakulta strojní 655 přihlášek.


Loni zaznamenala Západočeská univerzita ve stejnou dobu 14 082 přihlášek, celkově pak po uzavření druhých kol přijímacího řízení 15 686.

„Do prvního ročníku budeme přijímat přibližně stejný počet uchazečů jako v loňském roce, tedy asi 4600 studentů. V počtu přihlášek jsme zaznamenali mírný pokles, který však odpovídá demografickému vývoji. Lze tedy říci, že zájem o studium stále vysoce převyšuje kapacitu univerzity, nicméně není rovnoměrně rozprostřen mezi všechny obory. U těch, kde je ještě volná kapacita, fakulty vypsaly druhá kola přijímacího řízení. Stále je tedy možnost přihlásit se ke studiu velmi kvalitních oborů na špičkově vybavených pracovištích,“ uvedl prorektor pro studijní a pedagogickou činnost Ladislav Čepička.

Západočeská univerzita nabízí řadů důvodů, proč studovat právě v Plzni. Patří k nim například možnost nastavit si studium podle individuálních potřeb v rámci kreditního systému, vycestovat do 57 zemí světa, účastnit se stáží ve významných podnicích a institucích či rozvíjet vědecké zájmy v moderních výzkumných centrech. Absolventi technických oborů mají prakticky nulovou nezaměstnanost a řadu možností uplatnit se po skončení studia v průmyslových podnicích v ČR i v zahraničí. V neposlední řadě nabízí univerzita skvělé zázemí pro studijní i volnočasové aktivity: několik kaváren, moderní knihovnu, uměleckou galerii, Akademické centrum, možnost zapojit se do činnosti studentských organizací a účastnit se řady kulturních i sportovních aktivit.

autor: iko
Spustit audio