Na Zhůří by mohla v budoucnu stát ekofarma. Lidem se to ale nelíbí

7. červenec 2019 06:15

Emoce budí záměr podnikatele Romana Kreuzigera staršího postavit na šumavském Zhůří ekofarmu. A to v místech, kde kdysi stála německá vesnice Haidl a kde dnes jsou jen ruiny starých domů. Někteří lidé se proti tomuto záměru bouří a usilují o to, aby Zhůří zůstalo takové, jaké je, tedy bez zástavby.

„V současné době tam máme obnovu na původních zbořeništích. Budou to čtyři velké objekty, z nichž největší je ekofarma. K tomu jsou související přilehlé objekty,“ popsal své plány Roman Kreuziger starší. Včera odpoledne se v kulturním domě v Rejštejně zúčastnil veřejného projednání dokumentace ke studii EIA, která posoudí vliv plánovaných staveb na životní prostředí.

V sále seděla necelá dvacítka lidí, přišli zástupci některých organizací, ale i obyvatelé Šumavy a další jednotlivci. Poslouchali, jestli a jak stavby Zhůří ovlivní.

Vlivy na životní prostředí zkoumal s kolegy Pavel Obrdlík: „Určitě tam je vliv. Negativní vliv je, co se týče staveb a samotného záměru. Dojde tam určitě k zásahu do biotopu chráněných druhů živočichů i rostlin. Potom jsou tam i potenciální pozitivní vlivy, třeba z hlediska extenzivní pastvy ovcí. Ovšem jsou to soukromé pozemky soukromého investora, který pokud naplní všechny zákonné požadavky, tak stavět může.“

Do následné diskuse se zapojili odpůrci staveb na Zhůří

Odmítá je třeba Správa Národního parku Šumavu. „Jednak je to naddimenzovanost toho záměru, nedořešený vztah k pastevnímu managementu toho území, je tam z našeho pohledu nedořešené nakládání s odpadními vodami, popřípadě velký odběr pitné vody z podzemních zdrojů. A samozřejmě nesouhlasíme s tím, jak je v záměru hodnocený dopad na krajinný ráz,“ vysvětlil vedoucí odboru Státní správa NP Šumava Jiří Dolejší.

Národní park Šumava bude mít novou zonaci. Jihočeský kraj ale s návrhem nesouhlasí

Šumava

Rada národního parku Šumava schválila ve Vimperku návrh nových zón parku na 15 let. Vzniknou celkem čtyři oblasti ochrany přírody. Návrh teď musí posvětit ještě ministerstvo životního prostředí.

Podnikatel Roman Kreuziger své záměry před odpůrci hájí a tvrdí, že se chová naprosto legislativně správně a postupuje podle platného územního plánu s nejvyšší možnou mírou ochrany přírody.

Rozhodnutí, jestli a jaký vliv stavby na životní prostředí budou mít, vydá posudkář Pavel Cetl. „S daným územím i se záměrem jsem se i v reálu seznámil. Ještě potřebuji doplnit detaily, upřesnit si nějaké znalosti a na základě toho budu zpracovávat posudek,“ uvedl Cetl.

Podnikatel Roman Kreuziger starší věří, že posudek a následné stanovisko EIA bude příznivé, a že stavby na Zhůří postaví. „Pokud se nám podaří prosadit posouzení vlivu na životní prostředí, budeme pokračovat co nejrychleji tak, abychom získali následná rozhodnutí s možností zahájení výstavby. Při reálném uvažování bychom mohli stavět zhruba za rok,“ doplnil podnikatel.

Odpůrci staveb naopak doufají, že Roman Kreuziger starší stavby na Zhůří nepostaví a že místo zůstane dál nedotčené.

autoři: Lukáš Milota , jik
Spustit audio

Související