Na zlobiče a neposedy prý platí běh, říká vytrvalec Konstantin Wiesner

29. září 2014

Konstantin Wiesner pracuje jako vychovatel v Dětském diagnostickém ústavu v Plzni. Ve svém volnu se už řadu let věnuje vytrvalostnímu běhu. Je například organizačním ředitelem běžeckého závodu Barokomaraton, který se letos už posedmé běžel v Plasích na severu Plzeňska. Svoji původní profesi pedagoga s aprobací tělesná výchova – občanská nauka teď spojil právě s běháním a v Dětském diagnostickém ústavu v Plzni pomáhá rozjet nebo spíš rozběhnout unikátní projekt pro děti.

Cesta k běhání nebyla přímočará. Konstantin Wiesner se v minulosti věnoval hlavně volejbalu. Učil na základní škole tělocvik a občanskou nauku. Při zdravotní prohlídce ve třiceti letech mu lékař diagnostikoval vysoký krevní tlak a předepsal mu léky. S tím se ale Konstantin nehodlal smířit a rozhodl se, že zkusí začít běhat.

Konstantin Wiesner

Nejdřív jen pár kilometrů, postupně přidával víc a víc až v sobě objevil maratonce. Dnes má za sebou Konstantin Wiesner řadu prestižních maratonů a ultramaratonů, běh na 100 kilometrů nebo běh na 24 hodin. Dosahuje výkonů a časů, kterých bychom my ostatní nedosáhli většinou ani na kole.

V posledních letech se Konstantin Wiesner věnuje také trenérství. Samozřejmě v běhání. Jedním z jeho klientů byl i ředitel Dětského diagnostického ústavu v Plzni. Slovo dalo slova a Konstantin po čase přijal nabídku práce vychovatele. Pak už byl jen krůček k tomu, aby v „diagnosťáku“ společně vymysleli úžasný sportovní projekt. Samozřejmě „běhací“.

Vymysleli nízkonákladovou sportovní akci s pracovním názvem „Běhej a nezlob!“. Cílem projektu je podle Konstantina Wiesnera přivést nejen děti z ústavu, ale také znuděné a bezprizorní děti z ulice, škol i rodin jít si prostě zaběhat.

Do projektu, který by měl pomoci hlavně rodinám s nižšími příjmy jako alternativa nákladných sportovních kroužků, se zapojila řada odborníků nejen s Dětského diagnostického ústavu. Nic z toho by se možná nechystalo, nebýt energického a nadšeného běžce jménem Konstantin Wiesner.

autor: Pavel Halla
Spustit audio