Na zřícenině hradu Skála začala oprava zbytků Bránské věže

Pokud se v těchto dnech vypravíte na hrad Skála u Přeštic na jižním Plzeňsku, kromě mohutných zdí tu objevíte také míchačku, kolečka s maltou a několik zedníků. Ti tu opravují torzo takzvané Bránské věže. Hrozí totiž, že by se mohla zřítit.

„Ta zeď je cirka sedm metrů vysoká, není moc široká a stojí částečně ve svahu, takže by hrozilo nebezpečí, že by zeď mohla dál podemílat voda. Navíc jsou tu v okolí stromy a nějaký by na to mohl třeba spadnout a hrozilo by tak zřícení. Proto my tu zeď zesilujeme zespodu, aby k tomu nedošlo a případně to nikoho nezranilo,“ popsal Zdeněk Svoboda, který má opravy na hradě na starosti.

Na hradě Skála památkáři vytipovali celkem 14 míst, které potřebují nějaký stavební zásah. Opravy budou pobíhat po etapách.

„Jedná se například o dozdívání vypadlého zdiva, zarovnání a zabezpečení koruny zdiva, aby do něj neteklo a netrhalo se, případně zasypání nějakého výkopu u zdi, kterou je potřeba zakrýt. První etapa je oprava Bránské věže, z níž se dochoval velký sedmimetrový střep, takže tam jsme se rozhodli začít. Naproti je tak zvaná Schodišťová věž s dochovaným obloukem vstupu. Tam bychom chtěli pokračovat, protože je vidět, že oblouk by už potřeboval podezdít, aby se to nezřítilo,“ upřesňuje historik Michal Tejček s tím, že další etapy se budou realizovat postupně podle možností.

Na zřícenině hradu Skála na vás dýchne tajemná atmosféra

Zřícenina hradu Skála je unikátní a přesto tak trochu zapomenutá. Její zdi čelily třeba obléhání, během kterého byly vůbec poprvé v Čechách použité palné zbraně. Opuštěná byla pravděpodobně v průběhu 16. století. Ještě dlouho byla ale v takto dobrém stavu, že jí nechal císař Leopold I. raději pobořit. Obával se totiž toho, že by se tu mohli ukrývat nepřátelé nebo lapkové.

Právě i kvůli bohaté historii se na hradě nedávno prováděl archeologický průzkum, který při patě věže objevil historické artefakty. „Archeologové se potřebovali dostat co nejhlouběji k základům Bránské věže, aby zjistili, ve kterém místě se napojovala hradní zeď. Důvodem bylo, aby stavební úpravy zeď nepoškodily. Archeologové našli i různé cihelné prvky, části střešní krytiny, různé střepy a dokonce i část kování. Po skončení oprav budou archeologové v průzkumu pokračovat. Chtějí ji přesně zadatovat, protože se zdá se, že je tu několik stavebních období,“ vysvětlil Michal Tejček.

Výlet autem, na kole nebo i pěšky

„Na hrad Skála se dá z Přeštic dorazit ze dvou stran. Vede sem páteřní turistická trasa, červeně značená. Lidé sem dojedou i po cyklostezce, a prochází tudy také okružní naučná stezka „Se svatým Vojtěchem okolím Přeštic“. Od Radkovic nebo od Zálesí se dá na hrad dojet pohodlně i autem, u lesa ho zaparkovat a dál jít pěšky,“ doplnil Michal Tejček.

Práce na hradě Skála souvisí s péčí o již zmíněnou naučnou stezku „Se svatým Vojtěchem okolím Přeštic“. Tu má na starosti Spolek pro záchranu historických památek Přešticka, které několikrát do roka pořádá brigády. Během těch dobrovolníci hrad čistí a zbavují náletových dřevin a podobně. Práce na obnově zdi Bránské věže, které finančně podpořil Plzeňský kraj, budou pokračovat do konce týdne.

autoři: Jan Markup , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio