Nabídek brigád je dostatek. Zájemci ale požadují vyšší platy

11. červenec 2022 17:02, aktualizováno

V hlavní sezoně posilují týmy zaměstnanců a brigádníků na Šumavě, jenže ne vždy se jim to daří. Brigádníci mají vyšší požadavky na platy a rozhodují nejen peníze, ale třeba i dojezdová vzdálenost nebo kolektiv.

Ve sportovním areálu na Špičáku zaměstnávají převážně sezónní pracovníky z minulých let. Odborné profese musí zabezpečovat stálí zaměstnanci s praxí. Nejvíce zde postrádají instruktory bikové školy. „Užili bychom 10 až 15 instruktorů. Bohužel s touto dovedností je málo lidí, kteří by se tomu chtěli věnovat, přestože tito instruktoři si mohou vydělat až 350 Kč/h,“ poznamenal ředitel Ski&Bike Špičák Vladimír Kasík.

Brigádníci jsou, ale mají jiné nároky

Problém není v tom, že by brigádníci nebyli a o práci neměli zájem. „Je nutné přitlačit na penězích a na podmínkách. Není pravda že brigádníci nejsou, ale mají trochu jiné nároky a podmínky,“ vysvětlil provozovatel gastro zařízení na Špičáku Otakar Stráský.

„Potřebujeme zhruba osm brigádníků a pomáháme si tím, že naši kmenoví zaměstnanci ve svém volnu chtějí chodit i na brigádu,“ uvedl Stráský. Chata Blaženka má otevřeno jen v sezóně. Kmenoví zaměstnanci tak využívají sezónu k tomu, aby si vytvořili nějaké finanční rezervy. Proto v týdnu, kdy mají volno, jdou na pár dní na brigádu.

Nutné je vyzkoušet, zda jsou brigádníci ochotní se učit novým věcem a chtějí pracovat. „Pomocných sil se teď dá sehnat hodně, pokud využijete sílu z Ukrajiny,“ sdělila provozní hotelu Stella Lenka Teplá. Problém je sehnat kvalifikované pracovníky.

autoři: Jitka Englová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio