Nabídněte čmelákům čmelín a přilákejte je dostatkem potravy

Čmeláci jsou vedle včel dalším významným opylovačem. Na zahrádku je přivedou medonosné rostliny s květy plnými nektaru. Podle včelaře Michala Černého jim můžeme připravit i bydlení, tzv. čmelín.

Jak pěstovat salát ze semínek i ze zakoupených sazenic, radí Silvie Hašlová z komunitní zahrady Pěstírna DEPO Plzeň. Před výkyvy počasí a před škůdci můžeme jarní salát ochránit bílou netkanou textilií.

Největší škody na trávnících letos v zimě způsobila plíseň sněžná. O regeneraci poškozeného trávníku hovoří Josef Vačkář, instruktor Českého zahrádkářského svazu.

Hloh je známý jako léčivka pro srdce. Na zahrádce hlohové keře mohou posloužit jako živý plot. Hloh se ale dobře vyjímá také jako solitéra. Pěstování i léčivé účinky hlohu přibližuje bylinkářka a farmářka Štěpánka Janoutová.

Beton je materiálem, který získává na oblibě a v současné době se využívá jak v exteriérech, tak v interiérech. Sochy z betonu vyrábí ve Starém Sedlišti u Tachova pan Zdeněk Civín. Postup si od něj nechala vysvětlit Martina Sihelská.

Roky ve výloze. Sonda do aranžování výkladních skříní v Československu 1955 až 1989 – to je název nové výstavy v Retro muzeu v Chebu. Virtuálně si ji můžete prohlédnout na jeho internetových stránkách. Pokud vás výstava zaujme a bude možné ji navštívit osobně, máte čas zavítat do chebského Retro muzea do 5. září.

Kalichovka zvonečková je drobná houba, kterou ale navzdory tomu na svých jarních procházkách určitě nepřehlédneme. Popisuje ji Zdeněk Hájek, předseda Mykologického klubu Plzeň. 

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.