Nad opravou kulturního domu v Chebu visí otazník

24. srpen 2010

Chebští zastupitelé budou na svém jednání v září zřejmě rozhodovat o tom, jak financovat rozsáhlou rekonstrukci kulturního domu Svoboda. Posoudí, zda si má město vzít úvěr ve výši asi 150 miliónů korun, anebo počkat na ušetřené peníze. Podle vedení radnice se ale tento rozhodující krok zřejmě uskuteční až po volbách. Více Andrea Strohmaierová.

Město už má zpracovaný projekt přestavby budovy na moderní víceúčelový kulturní dům, zastupitelé také schválili rámcový rozpočet stavby, město už vybralo poskytovatele úvěru. Pokud by zastupitelé dali na posledním, říjnovém jednání zelenou úvěru, mohlo by se začít stavět ještě na podzim.

Kritici ale podotýkají, že úvěr zadluží město na dlouhou dobu dopředu. Cheb by musel splácet 15 milionů korun po dobu nejméně deseti let. Cheb letos podle upraveného rozpočtu hospodaří se zhruba jednou miliardou korun. Podle vedení radnice je ale hospodaření města dlouhodobě stabilní a zátěž patnáctimilionové splátky by město neohrozila.

Přesto jde vedle rekonstrukce pěší zóny o největší investici města za poslední roky. Zatímco ale na pěší zónu získalo město peníze z dotací, projekt rekonstrukce kulturního domu Svoboda chce hradit plně z úvěru.

Spustit audio