Nadaní žáci elektro učilišť se sešli v Plzni

19. červen 2019 11:40

V Plzni dnes pokračuje odborný řemeslný kemp pro elektrikáře. Tradičně ho pořádá Střední odborné učiliště elektrotechnické v prostorách školy ve Skvrňanech.

Odborný řemeslný kemp pro elektrikáře pořádá Střední odborné učiliště elektrotechnické v prostorách školy ve Skvrňanech. Letos se sešli už podesáté. Akce se zúčastní nadaní studenti prvních a druhých ročníků elektro učilišť z České republiky i ze Slovenska.

Prváci měli například za úkol vyrobit digitální hodiny, to znamená, že museli osadit desku plošného spoje součástkami jako je procesor, vypínač nebo maticový display, díly pak museli pájet a různě upravovat. Těžké prý bylo letování malých součástek.

Robota se pak učili ovládat pomocí aplikace v mobilním telefonu

Starší žáci zkoušeli vyrobit balančního robota na dvou kolech na principu segwayů. Tady museli navrhnout design robota, doplňky vytisknout na 3D tiskárně a jednotlivé díly smontovat. Robota se pak učili ovládat pomocí aplikace v mobilním telefonu.

Problém je kluky nalákat

Jde o 10. ročník kempu a letos přijelo 18 žáků z učebních oborů slaboproud. Problém je podle pořadatelů nadané žáky vybrat a nalákat, kemp totiž absolvují částečně ve volném čase. Podle mistra odborného výcviku jde žákům nejlépe třeba nastavit ovládání přes wifi připojení, naopak horší je to se zručností.

Policie připravila pro účastníky akce doprovodný program - ukázku výcviku služebních psů a zadržení pachatele. Dnes zajdou kluci na laser střílečku a zítra je čeká prohlídka laboratoří na Západočeské univerzitě, kde také bude slavnostní zakončení kempu.

autoři: Martina Klímová , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio