Nadšenci zachraňují jedinečné středověké tvrziště v Trnové

21. červen 2017

Trnová u Tachova je hodně rušná vesnice. Po silnici z Nové Hospody do Tachova tudy jezdí jedno auto za druhým. Málokdo z řidičů a možná i místních lidí tuší, jak významný je malý pahorek u silnice. Většinou je ale zarostlý bujnou vegetací a běhají po něm slepice. A právě na tomto pahorku stála středověká tvrz.

Momentálně je místo, kde původně tvrz stála, zarostlé bujnou vegetací. Za stromy a keři se skrývají zbytky sklepení mladší stavby, která podle historika Štěpána Čadka s tvrzí přímo nesouvisí. „Krátce po Bílé hoře byla šlechta, která měla stavbu v držení potrestána, a statek se dostal kladrubskému klášteru. Tím začíná hospodářské využití. Vzniká hospodářský dvůr, a krátce po začátku 19. století navíc vznikl i nový malý zámeček. Po roce 1945 přišla devastace, kdy jde dvůr kompletně dolů,“ doplnil Čadek.

„První zpráva o tvrzi pochází z 15. století, ale už ve 14. století je připomínána jako sídlo nižší šlechty. Poslední zmínka o ní pochází z roku 1624, ale díky topografiím z 19. století se ví, že ruiny byly nalezeny ještě zhruba kolem roku 1840,“ přiblížil historii tvrze Štěpán Čadek.

Archeolog Tomáš Mařík ukazuje co v ruinách našel

O tvrzi se toho ví jen velmi málo a nedochovaly se téměř žádné dokumenty. Z pohledu historiků je objev na Tachovsku jedinečný. „Tady vidíme nejvýraznější pozůstatek původní středověké obvodové zdi. Já jsem tady pátral pouze formou povrchového průzkumu a sběrů. Nalezl jsem většinou fragmenty z 15. století, například okraje džbánů,“ uvedl archeolog Tomáš Čadek.

Pozemek s tvrzištěm si pronajal Roman Soukup, který si přeje, aby tvrziště zůstalo zachované co nejvíce celistvé a bylo možné na něm provést solidní archeologický průzkum.

Cílem nájemce i odborníku je tedy bývalou středověkou tvrz zviditelnit a její základy zachovat. Jestli se to podaří, zatím není jasné.

autoři: lum , jik
Spustit audio