Nadýchané těsto, švestky a mák s cukrem. Božská kombinace
„Švestková povidla, pečené kynuté těsto, to byla vůně domova. Zachovávám tradici a buchty se švestkami peču každoročně. Letos obzvlášť často neboť se urodily v hojné míře,“ říká Mirka Kuntzmannová. Na náplň používejte jen pravé malé české švestky. Pološvestky a blumy jsou příliš šťavnaté a to není to pravé.
- 700 g polohrubé mouky
- 100 g moučkového cukru
- 40 g droždí
- 50 g vlahého másla
- 50 g vlahého sádla
- 350 - 400 ml vlažného mléka
- 2 žloutky
- sůl
- sádlo a máslo na pečení
- Na náplň: 1 kg vypeckovaných švestek
- 50 g mletého máku
- 50 g krystalového cukru
Z droždí, 1 lžičky cukru, 2 lžic mouky a 4 lžic vlažného mléka připravíme kvásek. Do mísy prosejeme mouku, přidáme zbylý cukr, sůl, rozpuštěné máslo a sádlo a vykynutý kvásek.
Vlažným mlékem, do kterého jsme rozkvedlali žloutky, zaděláme těsto, které řádně propracujeme, až se na jeho povrchu tvoří puchýřky. Povrch těsta poprášíme moukou a na teplém místě necháme vykynout.
Z vykynutého těsta vykrajujeme lžící stejné kousky, které na pomoučeném vále vytáhneme do tvaru placiček. Na každou položíme vypeckovanou švestku (když jsou malé, klidně i dvě), posypeme ji mletým mákem, smíchaným s cukrem a upravíme do tvaru buchtiček. V pekáči rozehřejeme sádlo s máslem a připravené buchty do něj naskládáme.
Každou po stranách potřeme rozpuštěným tukem a ještě chvíli necháme kynout. Pečeme v dobře vyhřáté troubě při 160 °C do červena. Upečené buchty přendáme na tác a pocukrujeme.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.