Náhodou o kauze slyšela v televizi. Přiznává, že díky jejímu přispění je zdravotní sestra Marešová na svobodě

4. červenec 2022 08:28, aktualizováno

Politička, lékařka a pedagožka Milada Emmerová před lety náhodně zaslechla v televizi informace o kauze zdravotní sestry Věry Marešové. To, co slyšela, ji zaujalo, neboť jí to nedávalo smysl.

Bývalá zdravotní sestra Věra Marešová

Sestra Marešová byla obviněna z usmrcení pacientky v rumburské nemocnici v roce 2014. Následně přibyla další obvinění. Marešová tak byla obviněna z celkem 6 vražd. To, co Miladu Emmerovou zaujalo, byla údajná příčina smrti, a to přemíra draslíku v krvi. Lékař, který vysokou hodnotu draslíku u pacientky zjistil, odebral totiž krev až po smrti ženy.

„Já jsem si hned řekla, že když nabere krev ze zemřelého, nemůže čekat nic jiného, než patologickou hodnotu. Říkala jsem si, co s tím udělám, někde to napsat, přednášet, to tu sestru nezachráním. Takže jsem to napsala přímo k soudu, a to paní advokátce. Tím se začal odvíjet náš příběh,“ sdělila na úvod Milada Emmerová, která pokračovala:

„Napsala jsem, že by to chtělo rozhodně další znalecký posudek, takzvaný revizní posudek, což nakonec soud respektoval. Následně vše posuzovalo 5 znalců a princip, na kterém jsem to stavěla, stoprocentně potvrdili.“

Lékař, který vrhl na sestru stín podezření, bral zvýšenou hodnotu draslíku v krvi zemřelé jako důkaz toho, že sestra Marešová podala draslík pacientce v takovémto množství najednou, nitrožilně, což by byla samozřejmě hrubá chyba. „Po odebrání krve ze zesnulého člověka se nemůžeme dočkat jiné, než nadhraniční hodnoty draslíku, jelikož při zástavě oběhu dochází k různým změnám. Mimo jiné stoupá i draslík,“ vysvětlila Emmerová.

Spolupráce Milady Emmerové a advokátky měla dostat Marešovou z vězení

Milada Emmerová přiznává, že díky tomu, že si náhodně všimla informací o takzvané Sestře Smrt, jak Věru Marešovou média tehdy hojně nazývala, a díky tomu, že v této věci neseděla se založenýma rukama, ale podnikla jisté kroky, byla Marešová osvobozena. „Ale myslím si, že se nemůže rozdělit já a paní advokátka, protože ona je velice důsledná, všechna čest. Naše spolupráce přinesla ten výsledek,“ dodala.

Věra Marešová strávila ve vězení více jak 400 dní, roku 2016 byla osvobozena. „Vadí mi jen, že zazněl výrok „in dubio pro reo“, což volně znamená „pro nedostatek důkazů osvobozena“ (v pochybnostech ve prospěch obviněného, pozn. redakce), s čímž nemohu souhlasit,“ podotkla Emmerová, která dále popisovala situaci:

„Přičemž tedy byla samoživitelka a její dcera z toho byla samozřejmě zničená, bydlela sama v rodinném domku a slýchala různé posměšky od okolí. Musela přerušit studium, ke kterému se posléze navrátila a napsala dokonce na toto téma práci.“

Jak někdejší hejtmanka Plzeňského kraje Milada Emmerová hodnotí minisérii natočenou na toto téma a jaká byla dle ní sestra Marešová? Dozvíte se v reportáži.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio